.

utorak, 1. ožujka 2016.

86. Godišnja skupština Dobrovoljnog vatrogasnoga društva - Sveta Klara

Sv. Klara - U subotu je u prostorijama lokalne samouprave održana 86. redovita Godišnja skupština Dobrovoljnog vatrogasnoga društva Sveta Klara, uz veliki broj uzvanika, gostiju i ponosnih članova ovog društva. 

U službenom dijelu Godišnje skupštine bili smo u prilici čuti podosta odličnih rezultata koje je ovo složno, marljivo i prepuno entuzijazma Dobrovoljno varogasno društvo ostvarilo u protekloj kalendarskoj godini. Od čitavog  niza uspjeha, izdvojiti ćemo tek, neke:

  • Dobrovoljno vatrogasno društvo Sveta Klara, u prošloj je godini osvojilo dvijestotinjak bodova više, nego što je bilo ostvareno u predhodnoj 2014.godini.
  • Proteklu se godinu iznimno osnažio rad sa mladima, što se nastavilo i ovu godinu. Radovi toga strpljivog rada, polako se prepoznaju u kvalitetnim ostvarenim rezultatima.
  • Osvajanje više nagrada u različitim kategorijama i dobnim skupinama...
  • Edukacija, specijalizacija velikog broja članova ..
No, Skupštine nisu samo brojke, planovi, realizacija, bodovi. Skupštine se od davnina bile i ostale čvrsti temelji , čuvari tradicija, nosioci kulture i običaja. 




g. Božidar Karlović, predsjednik Dobrovoljnog
vatrogasnoga društva - Sveta Klara
- Večeras smo se sastali na 86. redovnoj Godišnjoj skupštini, Dobrovoljnog vatrogasnoga društva - Sveta Klara, kako bi obilježili naš rad i rad u protekloj godini.

Sve skupa proteklo je u odličnom tonu, u jednoj uljudnoj atmosferi i stvarno sam iznimno zadovoljan na svemu što smo učinili i ostvarili u protekloj godini.

Istaknuo bih, rad Operative zapovjedništva, našeg zapovjednika g. Tomislava Gragačević i njegovog zamjenika, dozapovjednika  g. Ivicu Mahin, kao i naše voditeljice mladeži gđe. Anamariju Grgačević i gđu. Anamariju Hadrović. Ponosni smo njihovim rezultatima. Između ostaloga, osvojile su u natjecanju 3. mjesto u Vatrogasnoj zajednici - grada Zagreba, od 57. Dobrovoljnih vatrogasnih društava, zasigurno ćete se složiti sa nama, kako je to doista veliki uspjeh naše mladeži ali i svih nas - Dobrovoljnog vatrogasnoga društva Sveta Klara u cjelini.

Također bih istaknuo 2. mjesto koje smo osvojili u takmičenju  "Starih zaprežnih vatrogasnih štrcaljki", koje se održalo u Krapinskim toplicama. To su jedni od većih uspjeha.

Bili smo i dobri i ugodni domaćini, barem po priznanju "teta" iz dječjeg vrtića Siget koji nas je posjetilo u našim prostorijama. Tom prilikom smo demonstrirali toj prekrasnoj dječici , vježbu gašenja požara, što ih se snažno dojmilo. Gotovo smo sigurni, kako smo ovom vježbom također uspjeli zapaliti žar dobrovoljnog vatrogastva barem u nekima od ovih znatiželjnih i razigranih dječaka i djevojčica.

- Večeras smo mogli  zamijetiti, kako veliku pažnju i pozornost usmjeravate prema uređenju vaših preostalih prostorija ...

- Da. To je isto jedna od naših žarkih želja, koje planiramo ostvariti ovu godinu. Kako ste mogli i sami čuti i u izlaganju g. Željka Fiolić, predsjednika Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb / zapad i Saborskog zastupnika,  Vijeće gradske četvrti Novi Zagreb / zapad je spremno u potpunosti financirati ovaj dio prostorija koji smo dobili  legalizacijom. Od radova je potrebno učiniti.
  • podizanje nivoa betonskoarmirane ploče (trenutna razina ploče nije u razini sa našom sadašnjom betonskoarmiranom pločom).
  • izgradnja novog krova, kojega također treba podignuti, za  oko dva metra.
  • završno uređenje interijera 
Tim bi radovima dobili  novih, oko pedesete kvadratnih metara korisne površine sa kojom bi mogli zadovoljiti naše trenutne potrebe Dobrovoljnog vatrogasnoga društva Sveta Klara. 

Za kraj bih htio javno zahvaliti svim uzvanicima, gostima na svom odazivu, kojim su uvelike uveličali ovu našu 86. Godišnju skupštinu.



g. Damir Vlahović, tajnik Vatrogasne
zajednice grada Zagreb
- Dobrovoljno vatrogasno društvo Sveta Klara je izvanredno dobro organizirano. Imaju snažno članstvo, operativno djeluju na svom području i po potrebi na području cijelog grada Zagreba isto tako ako je potreba za djelovanjem na intervencijama izvan područja našeg grada, što znači na teritoriju Republike Hrvatske.

Ono što je isto tako zanimljivo, pomladili su članstvo, rade kvalitetno sa mladeži, educiraju ih. Obilaze i idu u vrtiće i škole i svakako pred ovim društvom i pred svim članovima predstoji jedna lijepa budućnost.

Na kraju bih se htio zahvaliti na pozivu na sudjelovanju na 86. redovitoj godišnjoj skupštini. Naime, Vatrogasna zajednica grada Zagreba se vrlo rado odaziva svim pozivima Dobrovoljnih vatrogasnih društava, tako da je na ovoj skupštini upravo moja malenkost bila delegat. Na području grada djeluje 57. dobrovoljnih vatrogasnih društava, sa preko  četiri tisuće operativnih članova i tri tisuće djece i mladeži.



g. Tomislav Grgačević, zapovjednik
Dobrovoljnog vatrogasnoga društva Sveta Klara
Prije svega, iznimno mi je drago da se odazvalo jako puno naših vatrogasaca, prijatelja vatrogastva uzvanika, dobrih ljudi koji svi potiču rad našeg Dobrovoljnog vatrogasnoga društva Sveta Klara.

- Čujemo da je gostiju bilo gotovo iz cijele Republike Hrvatske.

- Da.  Naše bratsko društvo čak iz Erduta, sa granice ... Na žalost također naše bratsko društvo iz Jastrebarskog nije bilo u mogućnosti nazočiti iz razloga što su nam se na žalost datumi organizacija Godišnjih skupština "poklopili". No, eto ovdje su nam došli u goste naši "Zagorci" iz Tuheljskih toplica. Za njih nas također vežu drage uspomene, naime prošle godine smo bili (po prvi put!) na natjecanju "starih vatrogasnih zaprežnih crpki" gdje smo osvojili drugo mjesto. Ostali gosti su iz Vatrogasne zajednice Zagreb, te ih neću poimence navoditi, jer se ne bih htio nekome zamjeriti ako ga nehotično izostavim.

- Kao zapovjednika, zamolili bi vas, da nam izdvojite ponešto iz prošlogodišnjeg rada Dobrovoljnog vatrogasnoga društva Sveta Klara.

- Prije svega htio bih se zahvaliti cjelokupnom Upravnom odboru Dobrovoljnog vatrogasnoga društva Sveta Klara, svome dozapovjedniku g. Ivici Mahin, svojim voditeljicama i voditeljima po pitanju vatrogasne mladeži gđi. Anamariji Hadrović i gđi. Anamariji  Grgačević i g. Nikoli Pleša.

Dok su gđa. Anamarija Hadrović i gđa. Anamarija voditeljice mlađeg uzrasta do 15. godina, g. Nikola Pleša voditelj djece uzrasta  od 16. do  18. godina. Kao što ste zasigurno saznali, mlađi uzrast nam je osvojio 3. mjesto na natjecanju u Vatrogasnoj zajednici grada Zagreba. Moram priznati kako smo uložili svi skupa jako mnogo truda ali evo rezultati nam nedvojbeno pokazuju kako se sve uloženo višestruko vraća. Svako postolje, svaka osvojena medalja, motivira i osnažuje, svakoga od nas, radilo se to o meni kao zapovjedniku, voditeljima ili našoj mladeži.

- Koji su planovi za ovu godinu?

Kao što ste nas imali priliku posjetiti na -Klarinju- prošle godine, ove godine planiramo još više rada sa mladeži. Planiramo radno edukativni posjet u osnovnu Školu "Miroslav Mrkša", koja je nasuprot našeg Vatrogasnoga doma. Cilj nam je učenike motivirati  u smjeru vatrogastva, jer vatrogastvo je za sve nas dobro. To je jedan društveno humani rad, koji uloženi trud uvijek višestruko uzvraća.

Htio bih također, spomenuti ove naše prostorije. Prošle godine, kako što ste uspjeli saznati iz izvješća sa ove Skupštine, na inicijativu Upravnog odbora i mene samoga, ja i mojih šest kolega koji su završili za vatrogasca - jednu cijelu subotu smo čistili ovaj prostor. Moram priznati kako je posla bilo doista mnogo i kako smo uložili mnogo truda. Očistili smo taj prostor u nadi i očekivanju kako će Vijeće gradske četvrti Novi Zagreb / zapad, odvojiti  dio sredstava da proširimo sadašnju salu, kako ne bi morali biti stalno gosti, pokraj svojih vlastitih prostorija. Upravo stoga nam je ovogodišnji plan, da ove prostorije uredimo i pripojimo sadašnjima.

I, za kraj bih još istaknuo. Kao što ste mogli čuli također i od našeg predsjednika g. Božidara Karlović, nedostaje nam jedno kombi vozilo za prijevoz naših "malih limača". Doista mnogo truda ulažemo, vozimo tu djecu u osobnim vozilima. Nitko još baš ne gleda na troškove, no iskreno  mislim, kako ćemo se u bliskoj budućnosti pojačavati "malim snagama" stoga će nam zaista neophodan biti jedan kombi za daljnji rad.


g. Tomislav Rukavica, zapovjednik
vatrogasne postrojbe Novi Zagreb

Večerašnja skupština je zaista lijep primjer druženja vatrogasaca u nekom mirnodobskom periodu.

Što se pak tiče Dobrovoljnog vatrogasnoga društva  Sveta Klara, mi uspješno surađujemo već dugi niz godina i podupiremo ih kada su njihove vježbe, npr. kada su manifestacije tipa "Dani Svete Klare" kada su - Dani otvorenih vrata - i što se tiče vježbanja u krugu vatrogasne postaje Novi Zagreb.

- Kako vi kao zapovjednik, ocjenjujete sve ove odlične rezultate, koji su ostvarene, evo do sada?

-  Zadovoljan sam, jer su krenuli u zadnjih par godina sa jednim jakim "vjetrom u leđa". Naime okupili su jednu odličnu mladu  stručnu ekipu. Rade na usavršavanju. Od velike su nam pomoći. Rad na mlađima, istini za volju - kako bi na broj od 18 tisuća, koliko naime broji naselje Sveta Klara stanovnika, mogao biti veći, ali je to i ono što sam već rekao u pozdravnom govoru. 

Prepoznavanje vatrogasne djelatnosti u javnosti je mukotrpan i dugotrajan proces.

- Što reći za budućnost. Što reći za ovu godinu?

- Što se tiče ove godine, surađivati ćemo naravno, kao i svih godina do sada na obostrano zadovoljstvo. Intervencije koje mi odrađujemo, kao profesionalci u jednom vidu su malo zahtjevnije i kompliciranije pa Dobrovoljna vatrogasna društva još nisu došla na taj nivo uvježbanosti, što naravno nije ni čudo - mi zarađujemo za život na taj način. No, sa obzirom koliko rade, koliko je brojna specijalizacija i usavršavanju u raznim specijalizacijama od velike su nam pomoći u svakodnevnim intervencijama.

Za kraj bih rekao kako smo mi u vatrogastvu jedna velika obitelj u kojoj je Dobrovoljno vatrogasno društvo Sveta Klara našla svoje mjesto. Takođe, jako je pohvalan ovaj napredak u odnosu na pretprošlu godinu, kada su napravili značajan napredak jer su "poduplali" bodove, gdje su pojačali rad sa mladima. Što se vidi i po rezultatima  u natjecanju. Također su pojačali svoj rad  na usavršavanju svojih dočasnika, voditelja koji se bave mladima. Naravno, kako tu još uvijek ima mjesta i za napredak.


g.  Zvonimir Kunetić, predsjednik SDP
Sveta Klara

Radosno sam se odazvao na poziv predsjedništva našeg Dobrovoljnog vatrogasnoga društva Sveta Klara. Svojim dolaskom sam htio izraziti sve pohvala na ostvarenim rezultatima, radu, trudu ali i na tradiciji koja traje u svima nama, mještanima naselja Svete Klare već  86. godina.

Ističem zadovoljstvom, kojime mogu pratiti kako se svake godine događa nešto novo, pozitivno, i sve širi i konkretniji rad sa mladima. Ujedinjuju mladež, brinu se o njima - nisu na cesti, tako da je sve ovo stvarno - jako lijepo i pohvalno.

 

g. Željko Vučković,komercijalni referent
 predstavnik tvrtke Vatropromet
Večerašnja redovita Godišnja skupština Dobrovoljnog vatrogasnoga društva Sveta Klara je kako i sami vidite organizirana zaista na visokom nivou i stvarno sam ugodno iznenađen.

- Lijepo je čuti ove rezultate koji su ostvareni u protekloj godini.

- Da to je zaista lijepo, pogotovo kad čujete kako i mladež sudjeluje, kako se sve više djece pojavljuje, da imaju volju za vatrogastvom, a ne da se samo drže pred kompjuterima i mobitelima.

- Vidimo kako ste večeras simbolički donirali  naše vatrogasce.

- Jesmo, no mi i inače doniramo koliko god možemo - svim vatrogasnim društvima uvijek nešto poklonimo. Večeras sam ja u svoje osobno ime poklonio desetak kapa za našu vatrogasnu mladež, tako da potičemo daljnji razvoj vatrogastva.

Na kraju bih htio čestitati na svim ostvarenim rezultatima i želim  od srca svim članovima i ove godine što više uspjeha i naravno - što više članova!


Jurica Tolj, jedan od mlađih članova
Dobrovoljnog vatrogasnoga društva Sveta Klara

- Dragi Jurica, ti si jedan od mlađih vatrogasaca ovog uspješnog Dobrovoljnog vatrogasnoga društva Sveta Klara. Koliko imaš godina i koliko si dugo član ovih ponosnih vatrogasaca?

- Imam sedamnaest godina, a član sam Dobrovoljnog vatrogasnoga društva Sveta Klara dvije i pol godine.


- Možeš li nam kazati, što te motiviralo da postaneš  vatrogasac?

Divio sam se vatrogascima još kada sam bio dijete. Divio sam se vatrogasnim odorama, no i vatrogasnim kamionima, ljestvama i bez rezervnom pomaganju ljudima u nevolji.

- Što bi rekao o ostvarenim rezultatima iznijetima na večerašnjoj redovitoj Godišnjoj skupštini?

- Moram priznati, kako sam malo i ponosan što sam dio svega ovoga. Naime kako ste čuli osvojili smo 200 bodova više nego preklani. Nije to mala stvar, zar ne?

- Koje su tvoje želje kao člana, za ovu godinu?

- Zahvaljujem vam na ovom pitanju. Naime, moja je želje uz ostvarenje svega što je nabrojeno  u planu ove redovite Godišnje skupštine, nabavka jednog kombi vozila, koje je neophodno  za prijevoz mladeži odnosno djece . To bi svakako privuklo i motiviralo još mnogo novih članova tog uzrasta i naravno uvelike bi se smanjili dosadašnji ukupne troškovi prijevoza.


g. Nikola  Mašić, predstavnik HSS
Sveta Klara
Izuzetno sam zadovoljan izlaganjem g. Božidara Karlović, predsjednika Dobrovoljnog vatrogasnoga društva Sveta Klara i sa ostvarenim rezultatima. A, što sam još primjetio kako imaju mnogo mladih, što je jako dobro. Odlično je da se i mladi uključuju u vatrogastvo, jer kako kaže stara mudra izreka : " Na mladima svijet ostaje!"

- Što bi poručili članovima Dobrovoljnog vatrogasnoga društva Sveta Klara za ovu godinu?

-  Vidjeli smo njihov program za 2016. godinu. Imaju  želja, mogućnosti su recimo - male. No,  uz njihov trud i rad, mišljenja sam kako će ipak uspjeti dosta toga ostvariti.

Za kraj im želim zahvaliti na pozivu na ovu redovitu Godišnju skupštinu, ali i na izvrsnom gostoprimstvu. Od srca im želim mnogo aktivnosti i ostvarenja što više planiranih ciljeva.


g. Željko Fiolić, predsjednik Vijeća gradske
četvrti Novi Zagreb / zapad,
saborski zastupnik
- Kakvi su vaši večerašnji dojmovi o redovitoj Skupštini Dobrovoljnog vatrogasnoga društva Sveta Klara?

-  Meni je zaista drago da sam večeras bio prisutan na redovitoj Godišnjoj skupštini Dobrovoljnog vatrogasnoga društva Sveta Klara, to je u nizu skupština koje posjećujem. 

Želio bih se zahvaliti u prvom redu vatrogascima na onim intervencijama koje su imali prošle godine i naravno da im poželim uspjeh i sreću. Stoga i manje rada u idućim intervencijama, jer to znači manje štete građana itd..

Isto tako, svako naselje u koje dolazim dajem određene rezultate koje smo postigli prošle godine. Tako da smo ovdje uložili od strane Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb / zapado ko milijun kuna za radove koji su izvršeni. Nismo zadovoljni sa time što projektna dokumentacija nije dobra bila za crkvu, za obnovu Župe, crkve i centalnog raspela u naselju  Sveta Klara. Mi smo projektnu dokumentaciju doradili, Odjel za zaštitu spomenika je dao određene primjedbe i sad smo spremni da na slijedećoj sjednici na koji će biti - Plan malih komunalnih akcija -  donesemo i te tri pozicije, da zaista pomognemo Župu Sveta Klara u očekivanju 650. obljetnice osnutka ove Župe, koja je najstarija Župa u Novom Zagrebu.

Iskreno se nadam, kako će gradonačelnik grada Zagreba urediti okoliš i da će to biti jedna sinergija kojom ćemo dostojno obilježiti (u rujnu ove godine, planiramo veliki svečanost, koja će se održati ovdje u naselju Sveta Klara).

Sigurno je kako ćemo i dalje pomagati i obnavljati naselje Sveta Klara. Što se tiče najveće problematike, to je zasigurno voda i odvodanja. 

Vidjeli ste danas u naselju Ježdovec su započeli radovi na Ježdovečkom sabirnom kanalu za odvodnju, spaja sa sa Puškarićevom ulicom, odnosno kanalom koji je tamo već urađen. Ide prva i druga faza odvodnje u naselju Ježdovcu i naselju Lučko. Isto tako privode se radovi kraju na sabirnom kanalu u naselju Hrvatskom Leskovcu, tako da faktički ostaje samo problematika naselja Svete Klare i ulica gdje nisu riješeni imovinsko pravni odnosi i  gdje jednostavno imate jedne depresije, pa onda stoga mora projektirati pumpne stanice. Iskreno se nadam, kako ćemo ove godine krenuti malo "žešće" sa odvodnjom i vodom, te mislim da  po projekciji, planovima  Podružnice ViO, da bi iduće godine i naselje Sveta Klara bila gotova, da bi zapravo faktički sa 2017. godinom, mogli reći, kako smo riješili pitanje vode i odvodnje u sjeverozapadnom dijelu grada Zagreba.

-  Molimo vas da nam kažete, koliko je moguće očekivati pomoć Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb /zapad u vezi ovih prostorija, koje je spomenuo u svom izlaganju g Božidar Karlović, predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnoga društva Sveta Klara ?

- Ja sam rekao, kako ćemo negdje do 200 tisuća kuna, osigurati upravo za popravak krovišta, dakle i izmjene salonitnih ploča, niveliranje betonskoarmirane ploče. To će biti u - Planu malih komunalnih akcija  za 2016. godinu.



g. Josip Šoštarko, tajnik
Dobrovoljnog vatrogasnog društva
Krapinske Toplice
- Naše prijateljstvo, vatrogasnih društava je započelo osobnim prijateljstvom, tako što su se g Božidar Karlović predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnoga društva Sveta Klara i ja osobno upoznali, dok je g. Karlović bio na rehabilitaciji u Krapinskim Toplicama. I zapravo , od tada kreće naše prijateljstvo, evo to traje već godinu  i pol.

Kako je g. Karlović bio kod nas u Krapinskim Toplica, a mi smo u to vrijeme održavali Godišnju skupštinu, pozvali smo ga kao gosta. Tako je konkretiziralo prijateljstvo. Nedugo nakon toga smo održavali naš Memorijal "Marijan Badel" sa  starim vatrogasnim kolima i sa starom vatrogasnom štrcaljkom, na koji su se članovi dobrovoljnog vatrogasnoga društva Sveta Klara sa veseljem odazvali, na čemu im zahvaljujem. 

Na Memorijalu su postigli zapaženo odličan rezultat - drugo mjesto. 

Nama je zaista od srca drago, da su došli i što su sudjelovali na tom natjecanju, jer to je jedno od rijetkih natjecanja, kojih ovakve vrste nama baš mnogo, naime rijetko tko još posjeduje takva stara vatrogasna kola sa štrcaljkama, kao što posjeduje naše Dobrovoljno vatrogasno društvo Krapinske Toplice.

Veliko nam je zadovoljstvo što smo dobili poziv za ovu Skupštinu, na koju smo sa velikim nestrpljenjem i sa radosnim srcem odazvali. Veseli nas što smo bili u prilici čuti jako puno dobih ostvarenja i rezultata u  prošloj godini koja su postigli članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sveta Klara, svojim trudom i radom. 

Naravno, na kraju svim članovima ali i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Sveta Klara, želimo  mnogo uspjeha u radu u 2016. godini. Raduje nas nastavak ovog našeg prijateljstva, gdje članove Dobrovoljnog vatrogasnoga društva Sveta Klara i ovu godinu pozivamo i očekujem na natjecanju na našem Memorijalu "Marijan Badel", koje će se održati u lipnju ove godine.

Dobro nam došli!


gđa. Andreja Karlović, tajnica
Dobrovoljnog vatrogasnoga
društva Sveta Klara
- Kako smo večeras mogli čuti na redovitoj Godišnjoj skupštini Dobrovoljnog vatrogasnoga društva Sveta Klara, u društvu djeluje ukupno šezdeset i četiri člana. Protekle godine je zaista mnogo naših članova završilo različit educiranje, osposobljavanja, stekli su raznolika zvanja. Taj je brojka od dvadeset i dva člana zaista respektabilna sa obzirom na ukupan broj članova.

Također smo sudjelovali na velikom broju natjecanja, koja su bila organizirana u Vatrogasnoj zajednici grada Zagreba, no i na mnogim drugima. 

Posebice smo ponosni na naš rad sa djecom, na naše voditelje mladeži. Također smo, kako ste mogli i čuti ugostili nekoliko dječjih vrtića ali i iz Osnovne Škole Trnsko u našim prostorijama. Tu smo djeci putem vježbi, demonstracija, u biti željeli približiti  vatrogastvo.

- Vidimo, kako ste na ovu redovnu Skupštinu Dobrovoljnog vatrogasnoga društva Sveta Klara, pozvali zaista mnogo prijatelja.

-  Da, jesmo. Veliki je odaziv i zaista nam je od srca drago da su se sva društva odazvala. Ukupno su bila pozvana dvadeset i četiri društva iz našeg područja a i iz drugih. Došli su nam članovi iz našeg prijateljskog društva Dobrovoljnog vatrogasnoga društva Erdut iz Slavonije, naši prijatelji iz Krapinskuh Toplica. Dakle širimo prijateljstva i dalje, na druge gradove, županije...

- Kao tajnicu, željeli bi vas upitati, koji su planovi pred Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Sveta Klara, ovu 2016. godinu?

-  Planova je zaista mnogo!  Nekako smo najviše usredotočeni na sanaciju i proširenje prostora, koji nam je prirodno dopao legalizacijom. Nedostaju nam sredstva, no kako smo uspjeli saznati iz više izvora, i ona će se namaknuti. Taj prostor nam je prijeko potreban jer naše se društvo širi i ostvarenjem tog cilja pomoglo bi uvelike u rješavanju mnogih ostalih sadašnjih problema.

Spomenula bih još jedan cilj, koji planiramo ostvariti također ove godine. Naime radi se, o već često puta spominjanom - kombi vozilu. Rješenje tog probleme bi nam također u mnogome pomoglo, jer djecu vozimo na natjecanja ili na neke druge skupove sa nekoliko  osobnih automobila ili moramo posuditi kombi vozilo iz nekog drugog društva, što stvara, vjerujem kako ćete se složiti - dodatne obaveza. Naravno, kako nam ostala Dobrovoljna vatrogasna društva izlaze u susret, no bilo bi daleko bolje kada bi mi posjedovali svoje vozilo.

No, kako smo mi (svi članovi našeg društva) uvijek optimistični, tako smo i sada kod stava, kako ćemo ostvariti sve planirano i izneseno na redovitoj Godišnjoj skupštini za ovu 2016. godinu.


g. Hugo Belošić, jedan od najstarijih članova
Dobrovoljnog vatrogasnoga društva Sveta Klara

Želio bih nas podsjetiti na "stare" dane, kada je Dobrovoljno vatrogasno društvo Sveta Klara osnovano. To je bilo daleke 1930 godine.

Za vrijeme drugog svjetskog rata 1943. godine, nakon velikog požara koji je buknuo u tadašnjoj rafineriji na rezervoarima goriva, vatru su gasili pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sveta Klara sa tadašnjom crpkom "Ila". Borba sa vatrenom stihijom je trajala četiri dana i četiri noći.

Nakon velike neizvjesnosti i velike bojazni za svije domove, stanovnici naselje Sveta Klara su odahnuli tek onoga trenutka kada su uporni, umorni i neispavani vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sveta Klara, nakon četverodnevne borbe - ugasili i zadnji plamen ovog velikog požara.

g. Belošić, koliko ste vi dugo ponosni član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sveta Klara?

- Aktivni član našeg Dobrovoljnog vatrogasnoga društva Sveta Klara, sam šezdeset godina.

- Kako ste zadovoljni razultatima koje smo imali prilike čuti na redovitoj Godišnjoj skupštini Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sveta Klara?

- Mogu kazati iz dubine srca, kako sam prezadovoljan. Na sastanku prije ove Skupštine, iskoristio sam priliku te pohvalio sve članove, počevši od rukovodstva pa do onoga najmlađeg člana. Posebno sam ponosan što nam sve više pristupaju mladi ljudi, pa i djeca. Rekli su : Na mladima svijet ostaje!" No, ja bih dodao i ovo, samo ime Društvo, govori nam da se mi uz sve ostalo moramo i družiti. Upravo bih ja istaknuo to druženje, jer što se više družim, to smo i jači, složniji i cjelovitiji! 


g. Boris Kihak, (lijevo) predsjednik
Vijeća Mjesnog odbora Svata Klara
- Što bi nam vi kao predsjednik Vijeća mjesnog odbora  Sveta Klara kazali o ostvarenim rezultatima koje smo mogli čuti na večerašnjoj redovitoj Skupštini Dobrovoljnog vatrogasnoga društva Sveta Klara?

-  Pa, evo. Ja sam sa dečkima iz dobrovoljnog vatrogasnoga društva Sveta Klara, gotovo svaki dan. Naročito mi je drago da se tu skuplja mladi naraštaj, koji ste i danas imali mogućnosti čuti da su dobili diplome, uspješno položivši stručne ispite za vatrogasce i za razne činove itd... 

To je jedan veliki napredak Dobrovoljnog  vatrogasnoga društva Sveta Klara, što je pokazatelj i rada i svega da je uključen veliki broj mladeži, a to je zapravo budućnost društva.

Inače, Dobrovoljno vatrogasno društvo Sveta Klara, tijesno surađuju i sa Mjesnim odborom i vrlo često smo u komunikaciji za bilo kakve poslove. A naročito smo u komunikaciji, kada oni izlaze van na teren u slučaju elementarnih nepogoda i sl. 

Velim, tu zajedno puno smo napravili i puno radimo, ali naravno najviše zahvaljujući njima.

- Molimo vas g. Kihak, kakve su mogućnosti Vijeća mjesnog odbora Sveta Klara, da pripomogne, koliko može u rekonstrukciji ovih legaliziranih prostorija.

- Pa, Vijeće mjesnog odbora Sveta Klara je potaknulo kompletnu akciju i aktivnosti. Vijeće gradske četvrti Novi Zagreb / zapad je prepoznalo, imalo je sluha za, nešto, za neki mali grad Svetu Klaru sa osamnaest tisuća mještana, za ovaj jedan dio prostora, pred kojim se sada nalazimo. Da se renovira, da se stavi u funkciju, za dodjelu prostora za dodatnog prostora za Dobrovoljno vatrogasno društvo Sveta Klara. 

Zapravo, ovaj jedan dio, ovaj aneks, to je bio po "službenom", nekada pedesetih godina, postojali su i nacrti, koja ja doma imam još uvijek u arhivi. Vodotoranj je ovdje trebao biti, za vartrogasno spremište i sve skupa. Međutim zbog nedostatka novaca i svega nije se krenulo u izgradnju vodotoranja. prije trideset  pet, četrdeset godina, tu je bio jedan veliki zdenac, promjera od metar i pol, to se dugo bušilo jer je to bilo dug mukotrpan posao. Međutim dobili smo onda vodu za  ovaj cijeli dio, kad je cijeli dio naselja Svete Klare ostao bez vode. To je bio jedini način, to su bile takve aktivnosti. 

To je nekad nogometni klub Polet zajedno sa Dobrovoljnim vatrogasnim društvom, obzirom da se nogometni klub skidao ovdje u prostorijama gdje smo sada. Sada se preselio naravno dolje na igralište, na travnati teren, ali onda je bilo interesantno, znači i za jedne i za druge, da se takvo nešto, takva akcija napravi. I napravili smo je. Zaista se napravilo sve u dobrovoljnim radom, koštalo je ono najminimalnije što je moglo koštati, u stvari dobili smo vodu i za vatrogasce. Što je naročito važno ali i zbog, djece, omladine da se mogu okupati itd...

- I, za kraj, vidimo kod Vijeća mjesnog odbora  Sveta Klara, barem što se tiče predsjednika ima razumijevanja prema problemima Dobrovoljnog vatrogasnoga društva Sveta Klara. No,  kakve su šanse da se velika želja - kombi vozilo - napokon ostvari vatrogascima?

- Mjesni odbor tu imam vrlo malo mogućnosti za intervenciju, što se tiče samoga Mjesnog odbora. Međutim, ja bih napomenu prije nego vam odgovorim na ovom pitanje. 

Napomenuo bih da je uloga Mjesnog odbora tu bila na neki način, kažem velika - da bi se dobila sredstva. Da bi se, daj Bože ovaj objekat, to znači anaktirao sa sa postojećim objektom od Dobrovoljnog vatrogasnoga društva, pa da on, to znači kako treba povisiti krovište, staviti u isti nivo i treba nivo terase, deke koje je sada nalazi u prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnoga društva Sveta Klara, treba izjednačiti sa ovim prostorom. 

To znači kada bi ovu godinu mogli to uraditi, to nisam sto posto siguran, ali nadam se. Zapravo sam čak i pomalo uvjeren jer vidim da postoje sa svih strana nekakve  pozitivne vibracije, da bi se to moglo napraviti.

A sad , velim i ja, obzirom da sam bio malo i skeptik, ali obzirom na to da ćemo ipak dio aktivnosti sami napraviti bez obzira na troškovnike i sve ostalo, dobrovoljnim radom, mislim da će se to ipak napraviti. 

A ovaj dio pitanja, da se dobije jedno vozilo - obećanja jesu. 

No, znate i sami kakva je  finacijska situacija. Međutim vidjeli ste i večeras, kroz izvješće da je i Vatrogasna zajednica grada Zagreba investirala dosta i u Dobrovoljno vatrogasno društvo Sveta Klara, pa i Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb / zapad dosta ulaže. To znači, ako neće ove godine, ne smijemo biti ne zadovoljni. Ne smije ni Dobrovoljno vatrogasno društvo Sveta Kara, ni njihovi predstavnici i članovi , kao ni Mjesni odbor, pa ni cijelo naselje. 

Trebalo bi zapravo biti ponosni što se radi sada i što će biti napravljeno tijekom ove godine. A daj Bože da to bude druge godine, pa će biti opet sve u redu.

A članovima Dobrovoljnog vatrogasnoga društva Sveta Klara  i naročito uključivanja ove omladine i mladeži, to je velika stvar. Na tome društvo opstaje i na tome im treba čestitati.








"Kliknite" na fotografiju, kako bi je povećali!






























































Nema komentara:

Objavi komentar