.

četvrtak, 18. veljače 2016.

Započela je 15. jubilarna godina KUD-a Preslica


Blato - Ovu godinu će Kulturno umjetničko društvo Preslica iz naselja Blato, obilježiti 15. godišnjicu svog bogatog i uspješnog djelovanja.

Kulturno umjetničko društvo -Preslica - osnovano je u listopadu 2001. god. u novozagrebačkom naselju Blato,  u  nastojanju očuvanja kulturnog naslijeđa i tradicije svojega kraja, ali i čitave Domovine. Od svog osnutka Kulturno umjetničko  društvo Preslica, njeguje izvornost  koja se očituje u pjesmama, plesu, ali i očuvanju  narodnih  nošnji i običaja. 

    Svojom bogatom plesnom i glazbenom baštinom predstavili su se na brojnim gostovanjima u Hrvatskoj, kao i u inozemstvu.   Kao jedino društvo iz Hrvatske bili su gosti na otvorenju - Cannstatter Folksfesta - u Stuttgartu 2003.god.  

Niz koncerata su održali u povodu primanja  Češke Republike u Europsku uniju 2004.godine u sklopu međunarodne suradnje Češke i Hrvatske. Između ostaloga u svojoj bogatoj povijesti, sudjelovali su i  na međunarodnom festivalu folklora  Sopronu, u Madžarskoj 2004. godine, također na Dječjim Vinkovačkim jesenima u rujnu 2004. godine, bili su na   gostovanju u   Madžarskoj - na Balatonu 2005.godine, ali imali prvu pratilju u izboru najljepše  djevojke u Hrvatskoj u narodnoj nošnji u 2005. godine na   manifestaciji Brodsko kolo,  gostovali  Subotici  2006. godine kod Hrvata Bunjevaca . Uspostavili su suradnju i sa društvima nacionalnih manjina u Hrvatskoj – Češka beseda iz Zagreba.

Na sinoćnjoj probi dječje skupine porazgovarali smo sa Predsjednicom gđom. Nadom Tuškan, voditeljicom dječje folklorne skupine gđom. Đurđicom Svakan i sa ponekima od mnogobrojnih roditelja.



gđa. Nada Tuškan, predsjednica
Kulturno umjetničkog društva Preslica

 -Zahvaljujemo vam što smo se ponovno susreli, evo  na početku 2016. Godine koja je posebno značajna za naše društvo. Naime, Preslica obilježava 15 godina neprekidnog djelovanja. Mnogi članovi koji su 2001. Započeli plesati u dječjoj skupini sada su dio odrasle skupine.


Veselje i razigranost  ovih mališana potvrda su da je „Preslica“ na pravom putu i da  se kontinuirano ostvaruje ideja koja nas i vodila u osnivanje naše „Preslice“. Željeli smo okupiti prvenstveno djecu i mlade i maknuti ih sa ulice, ponuditi im nešto novo, kroz igru, pjesmu i ples, naučiti ih voljeti našu bogatu tradicijsku baštinu.

To se dopalo i onima nešto starijima pa je ubrzo formirana i odrasla skupina.  

Družili smo se, putovali, pronosili ime Blata, Zagreba i naše domovine diljem Europe ali i šire. Tijekom godina članovi su se izmjenjivali, odlazili, dolazili novi, ali svi oni žive zajedno s „Preslicom“. Dolaze na koncerte, prate nas na nastupima….

No, o svemu tome ćete čuti mnogo više, tijekom cijele ove godine u kojoj obilježavamo ovaj naš jubilej.

A ovi rasplesani mali članovi dobar su temelj budućeg rada „Preslice“

Roditelji, Draganić


- Koliko dugo vaša kćerka Viktorija, dolazi ovdje na probe Kulturno umjetničkog društva Preslica?

- Da budemo točni, od 27. listopada prošle godine.

- Možete li nam reći, što vas je motiviralo da vaša kćerka Viktorija, započne se baviti folkorom, plesom i pjesmom?

-  Viktorija je prepuna energije, stalno je u pokretu, u kreaciji... Nekako nam se upravo iz tih razloga pojavila ideja da je upišemo na folklor! Naime, ovdje je sve prepuno pokreta, ritmike, gibanja, energije, ... No, uz to se uče i različite pjesme (potiče se muzikalnost!) i a kroz njih i različita narječja naših prekrasnih krajeve unutra Hrvatske. Nama je sve ovo bilo dovoljno, da naša Viktorija postane član Kulturno umjetničkog društva - Preslica.

- Kažite nam, da li Viktorija na probe dolazi sa voljom ili je ipak malo morate nagovarati?

- Dolazi sa jako velikom voljom! Prekrasno joj je ovdje. Oduševljena je! Voli djecu, voli plesati, družiti se .... Kad idemo doma sa probe, ona još uvijek putem pjeva. Znači i nakon probe, sva ta kreativna energija ostaje u njoj.

- Kakav je vaš ukupan dojam, dojam roditelja?

- Jako smo zadovoljni. Probe su ponedjeljkom i petkom, no da su probe održavaju i petkom, dolazili bi sa radosni i petkom! Za kraj bih kazala, kako ovakvo nešto preporučujem svakome roditelju!



gđa. Radičević Marica, Baka
- gđa. Radičević, koliko dugo vaša unuka Dorotea, dolazi ovdje na probe Kulturno umjetničkog društva Preslica?

- Ovo joj je već treća godina. Baš kao i ostala djeca i moja unuka voli plesati, pjevati, družiti se. Veliki su joj izazov putovanja, putovati u druge gradove, krajeve Lijepe naše.

- Tko je dao inicijativu, da seDorotea uključi u rad Kulturno umjetničkog društva - Preslica ?

- Prvenstveno je to bila njezina majka, no i meni se ta ideja činila bliskom. Naime, nikako mi se ne dopada današnji suvremeni način življenja mladih generacija, koje svoje vrijeme provode uz televizor, kompjuter i "pametne" telefone. Uvijek mi je bliže, da se svoje slobodno vrijeme provede u društvu, uz nešto kreativno, bio to sport ili ples ili pjevanje.

Za kraj bih rekla, kako smo doma svi skupa zadovoljni ovom njezinom aktivnošću, a Dorotea nas često puta zna iznenaditi i  razveseliti svojim solističkim nastupom - pjesmom i plesom u našem dnevnom boravku!



gđa. Ivana Bačura, majka Line
- gđo. Bačura, koliko dugo dolazi vaša kćerka Lina na probe u Dječju skupinu Kulturno umjetničkog društva - Preslica?

- Naša kćerka Lina ima tek 5 godina, ali evo sa radošću dolazi ovdje na probe, već šest mjeseci.

- Recite nam, što je ili tko je Linu motivirao, da krene u ovu folklornu avanturu, pjesme, plesa, druženja, novih prijateljstava, putovanja...

- Ja sam čula od moje sestrične, kako Linina prijateljica ide na folklor i čula sam kako je to super. da se ovdje pleše, pjeva, glumi i igra... Jedino što mogu reći - Lina je oduševljena!

Kada smo doma, tada Lina stalno pjeva te pjesmice, ponavlja, oduševljena je! Moram priznati, kako je do sada išla na sto "nekakvih stvari",na sport, na ovo, na ono .... I sada je "zapela"  ravno na folklor. Sada smo napokon svi sretni!



gđa. Đurđica Svakan, licencirana voditeljica
djećje skupine Kulturno umjetničkog društva
- Preslica
- Koliko dugo vodite dječju skupinu Kulturno umjetničkog društva - Preslica?

- U ovom sam Kulturno umjetničkom društvu - Preslica, od skora. No, sa djecom "radim" baš onoliko, koliko ovu godinu slavi i samo Društvo, dakle 15 godina! Naravno , kako sam stručno osposobljena za svoj rad te posjedujem Licencu - voditelja dječjih folklornih skupina.

Spomenula bih , kako sam radila i sa g. Goranom Kneževićem (za one koji su upućeni, znaju kako je ovaj gospodin najveće ime  dječjeg Hrvatskog folklora) dok je on vodio dječji ansambl. međutim ansambl se ugasio, kao to u centru grad obično biva(manje je djece).  Nakon prekida suradnje sa g. Goranom Knežević, novu uspješnu suradnju sam započela u rujnu, početkom školske godina ovdje sa Kulturno umjetničkim društvom - Preslica.

- Možete li nam kazati, kada ste došli ovdje, kakvu ste zatekli situaciju u dječjoj skupini, Kulturno umjetničkog društva - Preslica?

-  Kada sam došla u dječju skupinu, rujan 2015. godine, bilo je osmero djece s tendencijom da će neki na žalost odustati. Međutim odmah u prvih mjesec dana rada osobno sam uspjela brojčano uvećati ansambl na osamnaestero (18.) članova, što iskreno mislim, kako je dobar iskorak kvalitetnom okupljanju snažnog ansambla od barem tridesetak stalnih članova, što ovo Kulturno umjetničko društvo sa svojim statusom i svojom tradicijom, zasigurno zaslužuje.

Sami "rad" je malo (teži) izazovniji, iz razloga što je kombinirana grupa. To znači, kako ima malih polaznika od 4 - 5 godina, dosta je ovih većih od 9 -11 godina. To je značajno zahtjevnija, međutim djeca izvrsno napreduju i možda su jedni drugima - jedan dodatni poticaj, kako što brži i što bolje usvajati određene stvari.

- Kažite nam, molimo vas, a da li ste već do sada negdje nastupali?

- O, da. Ove godine smo imali dva nastupa. Jedan je održan u jednom trgovačkom centru, vezano uz priredbu  "Dani beba, mama i trudnica" i drugi nastup je održan u sklopu - Advent u Zagrebu - na Trgu bana Josipa Jelačića u prosincu.

Sada planiramo odlazak na festival "Naše kolo veliko". To je festival : dječjih vrtića, škola i dječjih folklornih skupina iz područja grada Zagreba. Nakon toga nam slijedi Gradska Smotra i vjerovatno još poneki nastup , jer se te "zahuktava" folklorna sezona, negdje od ožujka kreća, puno aktivnije.

Na kraju bih onako od srca, pohvalila prije svega naše roditelje, bake djedove, na strpljivom praćenju naših članova dječje skupine, no isto tako bih ovako javno pohvalila sve članove dječje skupine Kulturno umjetničkog društva - Preslica, na stvarno izraženom trudu, htjenju na probama i radovanju svakom novom nastupu. Također zahvalila na svesrdnoj nesebičnoj podršci rukovodstva samog  društva. Pozvala bih sve one koji žele pristupiti našem društvu da to učine  bez bojazni, što je sada nekako sredina godine. Naime, tko god da je došao, novi član - mi se veselimo vašem dolasku. Naime, dječja grupa je jako povezana , ja radim na toj homogenosti, da tu dobiju jednu socijalizaciju, jer sve moderne aktivnosti su usmjerena (bez obzira, bilo timski ili pojedinačno su usmjerene na individualnost djeteta!) dok je folklor jedan od rijetkih aktivnosti, gdje se stvara grupa. Znači radi se na socijalizaciji, što današnja djeca, koja provode dosta pred televizorom, "pametnim" telefonom, kompjuterom izuzetno puno znače.

Nema komentara:

Objavi komentar