.

srijeda, 6. siječnja 2016.

Praznične radionice za djecu i mladež, Centra za kulturu Novi Zagreb

Remetinec - Na početku godine posjetili smo Centar za kulturu Novi Zagreb, te porazgovarali sa gđom. Gordana Deriš, stručnom suradnicom o planu i programu događanja u ovoj 2016 godini ove od najvećih kulturno i po programu najraznolikijoj ustanovi u Novom Zagrebu.

Kako imamo priliku vidjeti, već 13. ovog mjeseca otvara se skupna izložba  - Topografije sopstva - autora Cvijetičanin, Trbuljak, Posavec ....dakle, Centar za kulturu Novi Zagreb, je već krenuo sa svojim radom i aktivnostima...




gđa. Gordana Deriš, stručna suradnica
Centra za kulturu Novi Zagreb
 Centar za kulturu Novi Zagreb ima redovite programe, tečajeva i radionica, koje se održavaju kroz radni tjedan, od ponedjeljka do subote. Pa, tako imamo ponedjeljkom  rezerviran gotovo cijeli prostor, naših učionica za likovne radionice. Održavamo likovne radionice, za predškolsku djecu, za osnvnoškolsku djecu. Također imamo radionicu stripa, koja je izuzetno posjećena i uspješna. Zadnjih par godina, nejzini polaznici osvajaju čitav niz nagrada na "Smotri stvaralaštva stripa, kod djece i mladih" npr. crtani roman Show.

Održavamo također i likovne radionice za amatere ( za ljude svih uzrasta), koji vole slikati, na taj način ispuniti svoje slobodno vrijeme, odnosno baviti se slikanjem kao hobijem. Po završetku radionica se održavaju prigodne izložbe, svojih uradaka. 

Ostali dani u tjednu su rezervirani za naše glazbene radionice i glazbene tečajeve. Kad nas djeca i mladi mogu svirati  gitaru, sintesajzer. Nakon što savladaju sviranje ili kod nas na tečaju ili negdje drugdje ili u glazbenoj školi imaju mogućnost iskoristiti svoje znanje i svoj glazbeni talenat u našim glazbenim radionicama. Naše glazbene radionice, participirane su od Gradskog ureda za kulturu (članarine je 100,00 kuna mjesečno). Dakle, djeca koja znaju svirati a imaju instrument i imaju mogućnost svirati kako orkestar, ansambl. Održavamo ansambl gitara, duet sintesajzera, također imamo i dječji zbor, također imamo i jednu malu plesnu grupu koja ih prati plesnim programom. Dakle, sveobuhvatan glazbeni program za mlade. Tu mislimo na mlade uzrasta od recimo sedmog razreda pa na dalje, srednjoškolci, pa do studentskog uzrasta.

Također održavamo tečajeve stranih jezika, pružamo mogućnost da u našem prostoru djeca, mladi uče  engleski, njemački, talijanski. 

Ovdje vrijedi spomenuti i dramsku radionicu, koja se održava svaki petak. Također je podijeljena po uzrastima, na predškolski, osnovnoškolski i starije. Postoje dvije radionice. Također imamo organiziranu filmsku radionicu. Tu djeca uče ono osnovno, o novim filmskim medijima (digitalnim...). Ta je radionica usko vezana i sa drugim radionicama, npr. glazbenom radionicom, dramskom, ... Sve se to objedini. Tu se nauči , kako napisati scenariji, kako snimiti film i na kraju vse to skupa i montirati i pripremiti svoj uradak za određene filmske festivale, gdje se mogu prezentirati ti radovi.

Centar za kulturu Novi Zagreb ima višegodišnje odlične rezultate na raznoraznim filmskim natječajima. Želja nam je da uradimo jedan mali filmski festival domaćih filmskih uradaka. Iskreno se nadamo kako ćemo to uspjeti realizirati u ovoj godini. Stoga pozivamo sve one koji se bave amaterski filmom, bilo da su djeca mladi, studenti ili odrasli, da nam se jave na adresu Centra za kulturu Novi Zagreb, kako bi svi skupa uradili nešto korisno za ovaj novozagrebački kvart i za medijsku edukaciju što šire populacije svih uzrasta.

Uz sve ovo, imamo i tradicionalni program "Praznionice". To su organizirani programi igraonica i radionica djece sada u vrijeme školskih praznika (svaki dan od ponedjeljka do subote od 10,00 do 14,00 sati) djeca imaju mogućnostbaviti se različitim sadržajima. Nudimo im uvijek, rekreativni program - ping / ponga -. U ovaj program su obuhvaćena sva djeca osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, dakle od 6 do 18 godina, i vredi istaknuti kako je ovaj program - besplatan. Također ovdje održavamo i play station i računalne igrice, gde obično organiziramo poneka natjecanja (npr. nogometne turnire i sl...) 

Osim toga, zadnjih je godina  pokazan veliki interes  prema kreativnoj radionici pod nazivom - Od staroga, novo.  Ovdje u ovoj radionici od stvari koje doma bi bacili u otpad, mi to sve ovdje iskoristimo. Da li su to tegle, konzerve, stare majice, stare tenisice,  stare torbe, komadi tekstila. Dakle sve to iskoristimo u neki uporabni predmet ili nekakav modni detalj.

Prema prilikama i financijskoj podršci gradskog Ureda za kulturu, ovdje organiziramo i dodatne sadržaje, pa smo imali prijašnjih godina i program usavršavanja engleskog jezika, dramske radionice, plesnu radionicu. Tako da pokušavamo široki krug interesa djece i mladeži zadovoljiti.

Uobičajno je da bude barem jedna kazališna predsava u vrijeme zimskih praznika (besplatna za djecu i mladež) ili  pokušamo organizirati filmske projekcije nekih obiteljskih filmova ili filmova za djecu i mlade.






Nema komentara:

Objavi komentar