.

nedjelja, 31. siječnja 2016.

22. Sjednica Vijeća mjesnog odbora Blato

g. Hrvoje Matić, predsjednik
Vijeća mjesnog odbora Blato
Blato -  U ugodnom razgovoru sa g. Hrvojem Matić, predsjednikom Vijeća mjesnog odbora Blato, doznali smo kako Vijeće naselja Blato, na čijem  je on čelu, nije samo slavilo protekle blagdane i praznike, već se i radno pripremalo za nadolazeću 22. Sjednicu, koja se održala u petak, 29. siječnja u 17,00 sati u prostoru Društvenog doma Blato.

Mnogo još ima ne riješenih stvari, od komunalne infrastrukture, preko uređenja i izgradnje ulica, prometne signalizacije, dječjih igrališta, škole, vrtića pa do društvenog prostora, koji nasušno nedostaje mnogobrojnim udrugama, klubovima, društvima - civilnog društva, koje djeluju u naselju Blato 

Pred ovim, ali i budućim Vijećima je još puno toga za ostvariti, kako bi se naselje Blato, koje itekako zaslužuje - svrstalo u moderna, funkcionalna i ugodna naselja za život svih svojih stanovnika.

Zamolili smo g. Matića da nam ukratko prenese, sve važnije dijelove  i odluke o kojima se raspravljalo na ovoj sjednici.



g. Hrvoje Matić, predsjednik Vijeća mjesnog
odbora Blato, na budućoj lokaciji Vatrogasnog
doma Dobrovoljnog vatrogasnog društva Blato
Nitko ne kaže kako je 22. sretan broj, ali evo nama je bio!  U naselju Blatu smo nakon dugo vremena bili jednoglasni oko odlučivanja svih točaka dnevnog reda.

Ova sjednica je bila vrlo bitna, iz razloga što smo odlučivali o vrlo bitnim temama. Tu smo imali točku, zahtjev Dobrovoljnog vatrogasnog društva Blato, za suglasnost za korištenje zemljištana K.Č. 1443, to ta je čestica locirana blizu postojeće benziske postaje. Na česticu se ulazi iz ulice Put loparica. 

Na taj smo način napokon pronašli za naše vatrogasce mjesto gdje mogu staviti, svoje vatrogasno spremište.

Nadalje smo imali prijedlog udruga iz naselja Blato, dio udruga je dao inicijativu, ali smo naknadno dobili  suglasnost i drugih udruga, za rekonstrukcijom i energetskom obnovom objekta Mjesne samouprave Blato. To, znači da bi se digao jedan cijeli kat. Naravno ovo je sada inicijativa prema Vijeću gradske četvrti Novi Zagreb / zapad, koje tek treba biti usvojena, kao u ostalom i sve ostale točke. Skrenuo bih ovdje pažnju kako je to postupak koji traje. Znači, prvo kad dobiju suglasnost, od Vijeće gradske četvrti Novi Zagreb / zapad, oni dalje idu prema svojoj centrali DVD i to traje ishođenje raznih dozvola, projekt - tog vatrogasnog spremišta, imaju. Što se tiče, to je kao montažno, znači imaju ponudu za njega i to će jedno vrijeme trajati... No, najspornija stvar je bilo pronalaženje zemljišta, koje očito sada, smo na putu rješavanja.


g. Hrvoje Matić, predsjednik Vijeća mjesnog
odbora Blato, na budućoj lokaciji dječjeg
igrališta i dječjeg parka
Nadalje smo imali prijedlog izgradnje dječjeg parka, te u sklopu te točke se odlučilo. Znači našli smo zemljište na K.Č. 3374, K.Č. 3373, K.Č. 3524. Prije smo imali informaciju da to zemljište je sporno, da nema pristup, nama javni put, itd.. Međutim, uvidom u Vijeću gradske četvrti Novi Zagreb / zapad i u Geoportal se utvrdilo da zapravo ima i to čak sa dvije strane imamo pristup, to je K.Č. 3374, K.Č. 3373, K.Č. 3524.

Na K.Č. 3373, bi se radio dječji parka na K.Č. 3374 bi napravili polivalentno igralište. Za dječji park, koliko mi imamo informacije, ne treba građevinska dozvola, tako ako Vijeće gradske četvrti Novi Zagreb / zapad usvoji u sklopu proračuna, odnosno rebalansa za 2016 godinu, vrlo brzo - već ove godine mi možemo dobiti dječji park.

Za dječje igralište, je naravno potrebna građevinska dozvola (polivalentno igralište za košarku rukomet, odbojnu, nogomet isl.) ograđeno visokom ogradom sa  mogućnošću zaključavanja. To je također usvojeno.

Nadalje smo imali prijedlog, nekolicine građana za rješavanje njihovih konkretnih problema. Znači, proširenje vodovodne mreže, postavljanje spremnika za reciklažni otpad i sl.. O svim tim točkama odlučilo se jednoglasno i mještani će dobiti odgovor vezano uz to.

Također smo od ostalih točaka imali dopunu - Plana malih komunalnih akcija - na kojem su vijećnici, dopunili prijedlog, temeljem naknadnih  zahtjeva (koje su primili od mještana) i uočavanjem pojedinih stvari. Uz to smo isto tako i dopunili naš Zahtjev u vezi postavljanja prometnih znakova i ogledala. Tako konkretno imamo:

  • da se u ulici Mladena Fiolića presvuče novi dio asfalta (od Raspela do željezničke pruge). 
  • da se u Kupinečkoj ulici do Karlovačke ceste pruži nogostup do križanja sa Zdihovskom ulicom i navuče novi sloj asfalta.
  • da se u Kupinečkoj ulici na "zelenom otoku" zamjeni -zvono - za plastiku sa dva kontejnera za plastiku, jer vrlo često mještani ne mogu ugurati, kroz uski otvor, veće flaše ili imaju u vrećicama flaše, pa se bespotrebno troši vrijeme..
  • da se u Holjakovoj ulici postavi prometno ogledalo.
  • da se u Imprićevoj ulici, na izlazu za Kanal, da se postavi prometni znak Stop i prometni znak - prednosti prolaza.
Nadalje,smo dogovorili, kako će se kontaktirati Komunalni redar, kako bi provjerio, što se događa sa dovozom smeća uz prugu, da se tamo stave betonske kocke (zapreke) kako bi se zaprečio ulaz kamionima,koji ilegalno tamo odlažu glomazni otpad i raznovrsno smeće.

Također smo načeli temu i gradskog prijevoza. Što se autobusnih linija tiče, tu smo izradili jednu analizu. Tu smo u jedan gantogram stavili sve autobusne linije koje prolaze kroz naselje Blato i to smo izračunali dolazna vremena prema informacijama koje su objavljenje na službenim stranicama ZET -a.  Iz svega toga smo dobili jedan gantogram u kojemu se uz svaku minutu vidi - prolaze li tamo više autobusa od jednom ili jeli veliki razmak između dva dolaska autobusa.

Vodili smo se jednom referencom (autobusna linija za naselje Lukšić, to je autobus koji vozi od Črnomerca do Lukšića, to je skoro kod naselja Mlinovi). Tamo autobus vozi radnim danom, svakih cca 20. minuta, subotom svakih 30. minuta, a nedjeljom i praznikom svakih 50. minuta. Temeljem tih podataka smo pokušali izraditi nekakvu simulaciju kako bi to izgledalo u našem naselju Blato.

Na temelju te simulacija dobili smo zapravo, da se za radni dan ima za dodati cca 20 do 25 autobusa, kad se zbroje oba smjera, zatim u subotu nedostaje negdje oko 12 autobusa i nedjelju i praznik oko 8 autobusa. Na osnovu ovih podataka ćemo zatražili od Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb / zapad, da se poduzmu koraci prema ZET -u , kako bi se dodale te autobusne linije, kako bi konačno mještani mogli nekako učinkovitije odlaziti do grada i vraćati se.




2 komentara:

  1. ako to tocno citam, vi planirate nezto izraditi na katastarskoj cestici 3373?

    OdgovoriIzbriši
  2. Još malo i prošle su 4 godine - što je napravljeno?

    OdgovoriIzbriši