.

ponedjeljak, 14. prosinca 2015.

Tiskovna konferencija u vezi gradnje društvenog centra na Laništu

LaništeS obzirom da je 6. listopada  2015. održan Zbor građana naselja Lanište u vezi gradnje društvenog centra na Laništu, kojom prigodom je donesen zaključak, danas je  u 10.00 sati održana  konfereneciji za medije na temu spomenute problematike koja se održati na livadi ispred Dječjeg vrtića na Laništu.

Konferenciju za medije je otvorio g. Željko Fiolić, predjednik Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb / zapad.



g. Željko Fiolić, (drugi s lijeva) predsjednik
Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb / zapad
Pozdravljam sve građane Novog Zagreba / zapad. Povode ove konferencije za medije je faktički zaključak koji je donio Zbor građana Laništa (6. lipnja. o.g.) kojim je zapravo potvrđena jedna geneza zaključaka i odluka, kako VMO Lanište , tako i VGČNZ/ zapad, da se građani Laništa protive gradnji društvenog centra, evo ovdje na ovoj livadi.

Dakle to je jedna, jedina livada koja je preostala u naselju Lanište. Naravno, ja se moram osvrnuti i na situaciju u Vijeću gradskoj četvrti Novi Zagreb / zapad, gdje je ako znate i 2012. godine i 2014. godine Vijeće bilo suglasno sa odlukama Vijeća mjesnog odbora Lanište i podržali smo upravo zaključke, da se protivimo gradnji zgrade bilo kakve, a posebno evo društvenog centra ovdje na Laništu.

Zašto?

Lanište nije selo. Lanište ima jednu urbanu zonu, koja je, ja bih rekao, koja je prekapacitirana. Lanište mora razmišljati o sadržajima uređenja zelenih površina. Na kraju krajeva tu imamo nogometno igralište N. K. Gavran, domaći klub, gdje većina djece, ljudi koji ovdje žive, nikada nije odigralo prvenstvenu utakmicu.Ideja je bila građana naselja Laništa da ovdje bude spomen park sa spomenikom Branitelju i da tu bude jedna oaza, jedan centar gdje će ljudi, šetati, gdje će popodne izići iz stanova i malo se prošetati skupa sa djecom.

Ono što želim reći, zaista mi je krivo i žalostan sam, kada vidim da je izostala podrška SDP -a Novi Zagreb / zapad. Međutim iz razgovora sa nekim vijećnicima, koji su u Vijeću gradske četvrti Novi Zagreb / zapad, vidi se kako oni ne podržavaju stav kvazi predsjednika. 

Zašto govorim - kvazi - predsjednika Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb / zapad iz činjenice što zapravo on uopće ne razgovara sa svojim vijećnicima i donosi, koliko sam ja čuo sa strane, odluke mimo svojih kolega.  Tako je napravio i donio odluku, da podržava izgradnju područne škole u naselju Blato. Vi svi vrlo dobro znate da naselje Blato je jadan urbana sredina, kako je u blizini naselja Blati , naselje Jaruščica, gdje ima puno građana, koji su se doselili u Novi Zagreb / zapad i da naselje Blato zaslužuje punu osnovnu školu. Dakle sa punim kapacitetom, jer opet nakon četiri godine djeca će morati ići u O Š Savski gaj. To je tu nedaleko od nas. To je škola koja je u derutnom stanju, koja je zapravo spremna za potpunu renovaciju.

Dakle, to je nešto, što bih ja rekao, da je to čista politička igra između SDP-a  i gradonačelnika Milana Bandića u Novom Zagrebu / zapad. Zapravo, na ovaj način kvazi predsjednik SDP-a Novi Zagreb / zapad djeluje protiv građana naselja kako Blata tako i naselja Laništa, a naravno na taj način potpomaže u donošenju jednih odluka Gradonačelnika Milana Bandića, koje su  mimo želja građana koji ovdje žive svakodnevno u ovim naseljima.



g. Tomislav Rajković, (drugi s desna) vjećnik
Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb / zapad 
Laburisti grada Zagreba su oduvijek podržavali demokraciju, tako i ovog puta želimo da se ispoštuje  volja građana.Volja građana naselja Lanište, koji su u velikom broju, odnosno jednoglasno donijeli odluku da ne žele na ovom prostoru, na ovoj lijepoj zelenoj površini izgradnju  bilo kakvog objekta, a tako i ovog kulturnog centra, odnosno Baptističkog centra.

Isto tako na sastanku sa gradonačelnikom g. Milanom Bandić koji gura, forsira da se ovaj projekt iz njemu znanog razloga izgradi. Rekli smo jasno da ima i drugih prostora u Novom Zagrebu / zapad, koji su također krasni, nedaleko odavde na lijepom  mjestu preko puta  Jadranske avenije, da se izgradi ovaj objekt a i drugi objekti, koji će biti potrebni.



g. Antun Perić, (u sredini) predsjednik
Vjeća mjesnog odbora Laništa
Ja mogu sad, pored svega što je ovdje rečeno, smo dodati. Mislim kako se baš i nema mnogo toga dodati. Evo, zadnju sjednicu smo imali prošli tjedan 9. prosinca 2015. godine, oslonili smo se na Zbor građana, koji je bio 6. listopada 2015. godine, i jednostavno je Vijeće mjesnog odbora Lanište i dalje protivno. Šest vijećnika je bilo nazočno sastanku od mogućih sedam. Svih šest je bilo protiv, jednostavno su istoga stajališta. 

Jednostavno smo svi istog stajališta što se tiče Mjesnog odbora, kako dalje ide ne znam. No, htio bih naglasiti jednu stvar, naime malo mi je čudno bilo, s obzirom da je 16. srpnja 2015. godine kada je g.  Zoran Piličić postavio zastupničko pitanje u Gradskoj skupštini , g. Bandić je podigao ljude sa polovice godišnjeg odmora, na jedanput pozvao g. Fiolića, g Rajkovića, mene. Izgledalo mi je to kako da idemo na privođenje. Gore smo se našli u palači Dverce. Tada je rečeno da za deset ili petneset dana će se nešto naći. Do dana današnjega, nitko nije sjeo, sa nama porazgovarao, da bi u međuvremenu, projekt nastavio se dalje raditi ... Mogu vam reći, malo je čudno za mene je to rađeno u tajnosti. Jer, kada sam sa nekim novinarima razgovarao i pitali su g. Mikala Kreku. On se našao začuđen od kuda oni to znaju da se te stvari rade. Tj. da je raspisan natječaj jer je sve to pronađeno pod -aktima gradonačelnika. Prema tome to su neke sitnice, mene kao čovjeka zbunjuju... Bilo mi je čudno, kada je čovjek rekao da ćemo se naći .... Naći ćemo se i nemam ja ništa protiv da se nađemo sa Udrugama relevantnima..Jer ovaj prostor je koliko ja znam namijenjen više godina za polivalentno igralište N K Gavran. Udruga Branitelja ima tu svoj plan.... Jednostavno smatrao sam da na četvrtinu kvadratnog kilometra od četiri tisuće ljudi, kad se matematički izračuna to je prosjek od šesnaest tisuća stanovnika i tada na jedan kvadratni kilometar ovo prenaseljeno. 

Ja sam predsjednik Vijeća mjesnog odbora Lanište i čvrsto stojim iza onoga što vijeće donosi odluku.



g. Josip Hren, (prvi s desna) nezavisni vijećnik
u Vijeću gradske četvrti Novi Zagreb / zapad
Dakle, osnovno problem eventualne izgradnje ovakvog mega objekta je problem lokacije. 

Žao mi je, na početku moram reći što su gradski planeri  bez kritike jednoglasno, i složni su u tome da podupru ovaj prijedlog pa pozivam - najvažnije gradske planere i gđu.Veselić Bruvo i g. Fanike, na sučeljavanje sa mnom u jedno je misiji. Pa neka sučeljavanje bude javno, da vidimo  kakve su stvarne prostorne mogućnosti ovakve lokacije.

Zašto ova lokacija nije prikladna, za izgradnju ovakvog mega objekta ?

Kao prvo, lokacija se nalazi neposredno uz dječji vrtić i osnovnu školu. I dječji vrtić i osnovna škola je prenapučena. Samo ove godine je upisano šest prvih razreda. Ovu školu i vrtić ne koriste samo djeca iz naselja Lanište, nego i djeca iz okolnih naselja.

Zatim, kao što je već rečeno naselje Lanište je jedno od najgušće naseljenih naselja u Gradu Zagrebu. Ono je stješnjeno između ul. Ive Robića i Jadranske avenije. U naselju Lanište, kronično nedostaju, rekreacijske i zelene površine, a ovim bi nam uzeli i tu posljednju zelenu površinu.

Nadalje, problem je i prometne zakrčenosti, i prometne zagušenosti. I zbog  izgradnje obližnje dvorane Arena, te  trgovačkog centra Arena, već osjećamo probleme prometne  zagušenosti. Kada bi se ovaj projekt izgradio, mi tu ne bi mogli ni do vrtića niti do škole.

Dok su druga naselja u Novom Zagrebu, kao što su Trnsko Siget, Sopot Zapruđe, Utrine...planski građena šezdesetih i sedamdesetih godina. Naselje Lanište je nastalo nakon devedesetih. Zato imamo ove urbanističke probleme na Laništu. Da ovi gradski planeri ne misle na Lanište i na ovaj dio grada, možete se uvjeriti ako odete, tristo, četiristo metara dalje i pogledate na što liči ulica Jaruščica i  ul Remetinečki gaj.

Dakle, budući da sam i sam magistrirao na urbanizaciji grada Zagreba, pozivam glavne gradske planere da ukrstimo stavove jednostavno javno.  Javno ih pozivam!

Slijedeći ozbiljan problem je suficit demokratičnosti. Dakle, i Vijeće mjesnog odbora naselja Lanište  na čijem je čelu g. Petrić, sa moje - nezavisne liste - više puta je dalo odbijenicu  i to jednoglasno, ovom projektu. I Vijeće gradske četvrti Novi Zagreb / zapad, čiji sam ja vijećnik, dalo ponovno dva puta, odbijenicu ovom projektu. Nakon što nas je grad pitao, što mislimo o ovom projektu. Usprkos tome investitor i gradonačalenik gura ovaj projekt i to bez ikakvog razloga , osim razloga koji su samo njima znani. Investitor, koji usput budi ni ne znamo tko je pravi investitor, jer je investitor za sad jedna vjerska udruga sa neobičnim nazivom. I upravo mi je to jako sumnjivo, dakle od kuda jednoj vjerskoj udruzi,za koju nitko ne zna, od kuda više stotina miliona kuna da izgradi ovakav mega projekt? 

Moram vas, još jedanput ispraviti , ne radi se o društvenom centru, kako je investitor to nazvao u novije vrijeme. Prije dvije godine, taj isti projekt prezentiran je kao "Baptistički Centar". Dakle nije društveni centar, nego radi se o Baptističkom centru. Dakle , investiror mijenja taktiku, pošto zna da ga se ne želi ovdje, on sada pokušava na neke druge načine ostvariti svoje ciljeve. Osim što mijenja nazive, investitor u posljednjih dvije, tri godine obija pragove, dakle zove vijećnike, zove čelnike udruga i obećava sve i svašta. Dakle, u najnovijem ovom projektu on je naobećavao sve i svašta, neću sad to ponavljati, da mu ne radim reklamu... Jedino  nedostaje skijaški centara,  da tu obeća i onda bi upotpunio niz njegovih obećanja.

Vratiti ću se i na kolegu, vijećnika iz SDP-s koji bez razloga ničim izazvan, postaje promotor ovog projekta. Dakle, on umjesto investitora pronovira ovaj projekt,  i radi jednostavno investitoru reklamu... Zašto on to čini, stvarno ne znam. Vjerovatno, budući su svi protiv, svih šezdeset tisuća građana je protiv, on je za, pa onda  ovako medijski je interesantan. Jer kada bi on bio protiv, medijski ne bi bio interesantan. U tom smislu, očekujem da se SDP  grada Zagreba, ogradi od istupa svojeg člana, a mjesni odbori i udruge će, ako se to ubrzo ne učini poslati poziv SDP grada Zagreba, da se ogradi od ovog istupa njihovog člana.



g. Darko Mihaljević, ( u sredini)
 Udruga  domovinskog rata

 Samo želim kazati, da je ovo zemljište društvene namjene. Koliko je nama poznato, ovaj objekt nema nikakve veze sa nekom društvenom namjenom, ima veliki profitabilni dio...

Mi ćemo se boriti, na naš način protiv, bilo kakve izgradnje na ovoj zelenoj površini. Ovo je zaista jedina zelena površina u naselju Lanište!

Nema komentara:

Objavi komentar