.

četvrtak, 3. prosinca 2015.

Večeras je Botinec prepun Anđelima ...


Botinec - Danas smo zatekli umirovljenike podružnice Botinec, u svečarsko radnoj atmosferi. Naime, u ovo se vrijeme, članovi podružnice već tradicionalno okupljaju na kreativnoj radionici, izrade blagdanskog nakita (adventskih vjenčića, anđela i ostalih praktičnih ukrasa). 

U razgovoru sa gđom. Štefanijom Merkaš, predsjednicom podružnice umirovljenika Botinec, saznali smo kako već duži niz godina u organizaciji ove uspješne radionice pripomaže Centar za kulturu Novi Zagreb , odnosno stručni voditelj gđa. Gordana Deriš .



gđa. Štefanija Markaš, predsjednica
podružnice umirovljenika Botinec
(sjedi, prva s lijeva)
Naša podružnica umirovljenika, djeluje, evo već četvrtu godinu. Podružnica broji oko 176 članova. Djelujemo u različitim sekcijama, pjevački zbor, fizikalne vježbe (za dvadesetak članova) šahiste, kartaše..

No, nekako nam je najdraža jedna radionica, koja djeluje upravo sada za Božićne i Uskrsne blagdane. Tu izrađujemo svojim rukama praktični nakit. Prvo za naš bor, kojega ćemo okititi  u oči Božića, a onda radimo za Uskrs, radimo stvari da okitimo taj Uskrsni dan u ovoj našoj prostoriji.

Večeras se okupilo, kako i sami vidite oko petnajstak članica podružnice, gdje izrađujemo anđele i nakit za naš bor Nekoliko ovih ukrasa koje ćemo danas napraviti, ponijeti ćemo u kuće našim umirovljenicima, koji  ne mogu doći ovdje u ovaj prekrasni prostor. Iskrena nam je namjera da ih razveselimo sa tim malim darom, jer nemamo velika sredstva, ali sve što je u našim rukama napravljeno, veoma je drago tim ljudima.

Naš tajnik, nam najčešće pomogne na način da nam se iz Centar za kulturu Novi Zagreb, (gdje su susretljive gđa. Gordana Deriš i gđa. Božica) odazvale i da nam pomognu, da nas nauče i malo pouče. Isto tako je i za Uskrsne dane i za ovu godinu, gdje smo napravili jednu kokoš, baš lijepu, gotovo živu, tako da su ljudi pomislili kada su nas posjetili, u našem prostoru, kako je kokica doista živa.

Sva je to besplatno, govorim o pomoći iz Centra za kulturu Novi Zagreb, što nam je iznimno drago i iskreno se nadam kako će ta suradnja potrajati dokle god to budu one poželjele. Naravno kako ćemo mi članovi podružnice dolaziti na ove radionice u velikom interesu kao i do sada, jer one uvijek pobude veliki interesu u našoj podružnici.



gđa. Katica Pavković
U ovoj kreatvnoj radionici se sastajemo svaki četvrtak i izrađivali smo nakit od finomase, pa smo radili srca za ogrlice kada idemo, kao zbor pjevati. Prošlu godinu su također izrađivali Anđele u ovo vrijeme, također smo i za uskrs radili prigodni nakit (zečiće, cvijetove, jaja...).

Ovu godinu radimo Anđele, no dosta drugačije nego lani, tako da nam se uvijek pruža prilika da naučimo nešto novo. 

 Kao što vidite, radionice privlače dosta pažnje, pa nas se dosta okuplja. Malo se tu družimo, ispričamo, pošalimo, nasmijemo i uvijek nešto novo naučimo.



gđa. Renata Špoljarić
Kako vidite, složno i uz dobru volju izrađujemo praktični nakit za Božićne i novogodišnje Blagdane, i sve što je povezano sa kićenjem bora.

Ovakve stvari doista volim raditi, općenito volim rad rukama, ali isto tako volim naučiti ono što do sada nisam imala priliku vidjeti, upoznati i naučiti.

Ovdje na ovoj radionici zaista dolaze do vidjela, koliko je razllčitih načina izrede, no isto tako primjetan je veliki telent gotovo cijele grupe. (netko više a netko manje). Urađenim nakitom uresiti ćemo i "naš" bor i pokloniti ćemo Anđele svima onima koji nisu u prilici da ih izrade ili kupe ali i onima kojima se ovaj rad sviđa i koji to vole i žele to na svom boru imati.



gđa. Marija Vargek

Kao što i sami vidite, ovdje na ovoj radionici, izrađujemo dosta toga od nakita za blagdane koji nam dolaze. Ovdje se družimo, izrađujemo, pričamo i naučimo dosta novih stvari. Nikada nam nije dosadno. Vrlo često se začudimo koliko lijepih stvari uspijemo uz stručni nazor, gđa. Gordane Deriš ili gđe. Božice izraditi.

Cilj radionice, je druženje zajednički kreativan rad, i iskrenog sam mišljenja kako je u tome u potpunosti uspjela.



gđa.  Gordana  Deriš, stručna suradnica
Centra za kulturu Novi Zagreb

Kao što smo imali u Centru za kulturu Novi Zagreb radionice za treću životnu dob (hobi art, kreativne radionice) tj. za sve one koji imaju želju i volju da nešto urede svojim rukama, da nešto novo nauče, tako već godinama radimo tu u mjesnoj samoupravi  Botinec.

Moram istaknuti kako sa svim djelovima civilnog života, udrugama odlično surađujemo. Zbor umirovljenika je sudjelovao u našem programu i na više manifestacija, a  gospođe su izrazile želju, te ovdje dolazimo već par godina, prije Uskrsa i prije Božića, napraviti nešto ukrasa za dom i za evo ovaj njihov prekrasan prostor gdje se okupljaju.

Isto tako surađujemo i sa mjesnom samoupravom Lanište. Obično se također pripremaju ukrasi u njihovim prostorijama i ukrašavaju prostori, a za Sv. Luciju je tradicionalno ukrašavanje bora na Laništu.






"Kliknite" na fotografije kako bi ih povećali!










Nema komentara:

Objavi komentar