.

srijeda, 25. studenoga 2015.

Razgovor sa g. Brankom Marić, ravnateljem Centra za kulturu Novi Zagreb

Remetinec - Danas smo posjetili Centar za kulturu Novi Zagreb gdje nas je toplo ugostio ravnatelj Centra g. Brankom Marić.

- g. Marić, upoznajte nas sa centrom za kulturu Novi zagreb, u ime svih onih koji još uvijek nisu detaljnije upoznati sa ovom dugovječnom i moćnom kulturnom institucijom Novog Zagreba.

- Prije svega pozdravio bih sve čiteteljice i čitetelja vašeg portala. Zahvaljujem u ime svih naših djelatnika, ali i novozagrebačke kulture, za koju vjerujem onako skromno, kako smo i mi našom  ustanovom, odnosno radom, uspjeli dosta toga ugraditi i učiniti kvalitetnijom i prepoznatljivijom.

Mnogi znaju no nikada nije iz viška ponoviti kako je sam Centar osnovan 1977. godine, tako da za dvije godine (2017. godine) sa ponosom obilježavamo 40. godišnjicu uspješnog djelovanja. Centar za kulturu Novi Zagreb je najstarija institucija, odnosno ustanova kulture u Novom Zagrebu, osudio bih se kazati, pa čak iu Zagrebu (unutar naše branše - centara za kulturu i narodnih sveučilišta!)

Centar ima sjedište na Trgu Narodne zaštite, prije je to bio Remetinečki gaj. U vrijeme osnivanja samog Centra, urbanistički planovi su bili, kako će ovo biti zaista centara, te kako će se Novi Zagreb širiti jugozapadno. Vrijedi spomenuti, kako je na ovom Trgu bila i tadašnja Općina Remetinec (mnogo kasnije Općina Novi Zagreb) i Policijksa postaja.

Međutim, to se sa vremenom promijenilo, tako da je Novi Zagreb počeo se širiti istočnije. Upravo se taj dio urbanizirao Savski gaj, Siget, Trnsko itd...), a ovaj preostali jugozapadni dio je ostao nekako većim dijelom ruralni.

Međutim u tim prvim godinama, Centar za kulturu Novi Zagreb, je pokrio sve djelatnosti kulture. To znači, kazalište (prvo kazalište u novom Zagrebu, osnovano je u Centru za kulturu) gdje je između ostaloga bio, član tog kazališta, kao glumac i pokojni Boris Buzančić, Ana Karić.... Galerija Spektar, sad se zove Vladimir Bužančić, po  osnivaču galerije Vladimir Bužančić i prvom ravnatelju Centra za kulturu Novi Zagreb, Srećki Planiniću, koji je također akademski likovni umjetnik. U tim razdobljima Centar je zaista  pokrivao, kao što sam već rekao sve djelatnosti i likovnu i kazališnu i glazbenu. Pokrenute su i akcije i manifestacije koje su se događale u Novom Zagrebu, kao što je "Proljeće u novom Zagrebu"

Naravno, i mi radimo i sve ono što u ostalom rade i svi Centri za kulturu u gradu Zagrebu. Tu su razna događanja, akcije, manifestacije, za djecu i pokrivamo spektar svih uzrasta, do djece do najstarijih.  U zadnjih nekoliko godina imamo i programe za treću životnu dob.

Dakle to je naša osnovna djelatnost i svake godine mi predlažemo program, temeljem poziva Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, poglavarstva grada Zagreba, Ministarstva kulture i ono što nam se odobri mi to realiziramo u potpunosti, a djelomično to finaciramo (no što nam se ne odobri) djelom iz vlastitog prihoda.

Ono što je nedostatak ovoga Centra, je svakako ta dislokacija. Englezi bi kazali - ako hoćete biti uspješni, morate ispuniti tri uvjeta:

- prvi uvjet, lokacija
- drugi uvjet, lokacija
- treći uvjet, lokacija,

a potom sve ostalo.

 Na žalost to je nama do sada bio jedan veliki nedostatak. No evo sada se iskreno nadamo, kako se grad "popunjava" i širi Jaruščica, te ostala naselja u krugu od par kilometara, kako ćemo i mi imati svoju brojniju publiku, te da ćemo moći daleko bolje egzistentirati (daleko bolje nego što je to do sada bilo!). Nama je vlastiti prihod dosta važan, za naše komercijalne tečajeve, pa i za posjetitelje svih naših akcija, manifestacija i programa koje organiziramo. Bez ljudi to  nema smisla.

Naš najveći nedostatak je to što je u Centru za kulturu Novi Zagreb izbio požar (1. veljače.1998. godine ) i do sada nismo, s obzirom da u gradu nije dovoljno sredstava da bi se to od jednom sve saniralo  - uredilo, nego se to praktički uređivalo soba po soba. Na sreću sada smo ušli u Program kapitalnih investicija, i sada završavamo sa  Izvedbenim projektom , gdje će se ishoditi Građevinska dozvola. Iskreno se nadam, da će se ono što nam je još preostalo, urediti i opremiti velika dvorana - srce, našeg prostora. Tu, gdje se odvija glavnina našeg programa, te da se ovaj vanjski dio uredi. Tu mislim na fasadu, pa se nadam kako će se to početi raditi iduće godine, kada se završi Projekt i ishoduje Građevinska dozvola. Tada ćemo imati u potpunosti sve uvjete za realizaciju kulturnih programa, ne samo na području Novog Zagreba, nego i Zagreba, jer mi imamo osim  ovih programa koje se odvijaju u samom objektu  Centra za kulturu, već i izvan objekta. mi imamo jako dobru među županijsku i međunarodnu suradnju.

kao što vidite, imamo trideste godina iznimne suradnje sa uglednim hrvatskim umjetnicima i inozemnim umjetnicima sa Republikom Češkom. Gostovali smo sa hrvatskim umjetnicima i u južnoj Americi, Argentini, Čileu, Urugvaju, južnoj Africi, itd ...

Sa Veleposlanstvom Republike Mađraske i gradom Budimpeštom također imamo jako dobru suradnju, spomenuo bih ti i Njemačku, Španjolsku, tako da smo dosta aktivni, što se tiče predstavljanja hrvatskih umjetnika, ne samo u inozemstvu nego i u Hrvatskoj, a to znači Krapinsko zagorska Županija, Šibensko Kninska Županija, Splitska Županija... Svake godine imamo nekoliko programa na kojem sudjeluju Zagrebački umjetnici.

Dosta tih umjetnika sa kojima mi imamo uspješnu suradnju i sa ustanovama i instituacijama i udrugama, sa kojima imamo reciprotitet, koji gostuju na našim programima bilo da je to galerija, manifestacije ili glazbeni programi.

Sada u zadnjih nekoliko godina imamo jako dobru suradnju sa gradom Pula u Istri i sa gradom Osijekom, na osnovi likovne suradnje.

To je, mislim ono u globalu, nekoliko stvari koje su najvažnije. Nas je  osmero dijelatnika u Centru za kulturu. Grad "prati" sedam djelatnika, dok preostalog djelatnika "pratimo"  mi iz vlastitog prihoda, što nam malo otežava poziciju. Možemo manja ulagati u opremanje i održavanje prostora, ali nadam se kada se svi ovi uvjeti steknu, kako ćemo imati razumijevanja i da se i taj jedan radnik financira od strane grada Zagreba.

Na kraju bih predstavio:

- gđa. Anita Zlomislić, voditeljica likovnih aktivnosti
- gđa. Gordana Deriš, voditeljica za tečajeve i radionice
- gđa. Ferida Kajtazi, voditeljica za glazbenu, kazališnu djelatnost djelatnost i za akcije i manifestacije 

Međutim, kako nekada imamo dosta obaveza, naš posao nekada, da se tako izrazim je kampanjski onda svi uključujemo u programe i drugi djelatnici i ja kao ravnatelj,naravno imamo dosta vanjskih suradnika. bez vanjskih suradnika, to nikako ne i išlo.

- G. Marić, zahvaljujemo na lijepom i ugodnom razgovoru, gdje smo skupa, kako vijerujemo pružili zaista mnogo zanimljivih informacija o našem  Centru za kulturu Novi Zagreb. Sasvim smo sigurni kako je ovaj naš razgovor, tek uvod u jednu dugoročni i kvalitetnu suradnju. Još jedanput hvala u ime svih čitatelja portala ROTOR!

- Zahvaljujem i ja vama i vašim čitateljima u ime svih djelatnika Centra za kulturu Novi Zagreb, te se isto tako nadam, kako ćemo kroz naš odnos još više približili rad Centra , a samim time otvoriti još mnoge mogućnosti, kako bi se naši građani u većem broju uključili. Naime, upravo smo mi ovdje radi njih, naša je svrha pružiti im raznolike radionice, akcije, manifestacije kako bi oni oslobodili i pronašli čaroliju umjetnosti u sebi!


Nema komentara:

Objavi komentar