.

petak, 6. studenoga 2015.

Posjetili smo probu, Kulturno prosvjetnog društva Sv. Klara

Proba članova KPD "Sv. Klara (klikni
fotografiju kako bi je povećao)
Sv. Klara - Posjetili smo Kulturno prosvjetno društvo “Sveta Klara”, za vrijeme redovite probe, te saznali mnogo zanimljivosti o radu tog društva. 

Između ostaloga saznali smo kako je ono, sljedbenik ranijih društava od kojih je prvo počelo djelovati 1934.g. pod imenom “Gruda”, a djelovalo je do 1941.g. Nakon kraće stanke ponovno je osnovano 1946.g. pod imenom “Tomo Rajterić” i kao takvo dijelovalo je u dvije sekcije i to:  puhačka glazba i dramska sekcija. Sa radom su prekinuli 1967.g., da  bi grupa entuzijasta i ljubitelja folklora 17. siječnja 1988. obnovila rad društva pod nazivom “Miroslav Mrkša”.  Pod tim imenom društvo djeluje do 1992 godine (na sjednici Predsjedništva 27.03.1992) dotadašnje Kulturno umjetničko društvo “Miroslav Mrkša” se preimenovalo u Kulturno umjetničko društvo “Gruda”. 18.03.1994. dolazi do preimenovanja društva iz KUD “Gruda” u Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo “Sveta Klara”, a 1997. HKPD “Sveta Klara” se preimenovalo u KPD “Sveta Klara” – ime koje društvo i danas ponosno nosi.




g. Ilija Bikić, predsjednik KPD "Sveta Klara"
Naše društvo djeluje u pet (5) sekcija:
- plesna sekcija
- tamburaška sekcija
- folklorna sekcija
- dramska sekcija
- etno sekcija.

U folklornoj skupini, imamo  "Velike" i "male" i "klince".

Društvo trenutno broji oko pedesetak članova. Podmladak regrutiramo iz naše osnovne škole, no to uvijek varira iz godine u godinu. Naime, jedna generacija "povuče" jednog, drugog, pa trećeg prijatelja pa ih u jednom trenutku bude tridesetak, dok u drugom trenutku bude tek desetak. No u prosjeku uvijek imamo dvadesetak novih zainteresiranih članova tog uzrasta. Dodao bih sa ponosom, kako tu doista nememo probleme i ne brinemo o našim nasljednicima!

Naravno, problem postoji što se tiče muških članova. Naime, djevojčica ima dovoljno i velikih cura, ali  sa muškima je vječiti problem, naravno nije to samo slučaj kod nas, već je taj problem prisutan i u ostalim kulturno umjetničkim društvima.

Što se pak tiče, rezultata našeg rada, ukupno kao društva, tu smo ponosni, veseli iz razloga što se nalazimo u društvu najboljih zagrebačkih kulturno umjetničkih društava (šezdeseti pet folklornih društava  i pet folklornih ansambala). Mi smo sudjelovali na prošloj završnici folklorne smotre, ali smo isto tako bili i prije tri te osam godina... Tako da smo u nekakvom određenom razdoblju, prisutni i nalazimo se u završnici i sretnim smo upravo zbog toga.

Iako smo relativno "mali" kao folklorna sekcija, imamo postavljenje koreografije pjesme i plesova Hrvata iz Gradišća, pjesme i plesove Janjeva (Janjevačkih Hrvata) na što smo posebno ponosni, jer to je nešto vrlo rijetko. Obično se na smotrama izvode koreografije, Posavine Slavonije, Korduna,  Like,  našeg domaćeg Turopolja i Gornje Posavine, Zagorja ....

Dodao bih, kako tradicionalno održavamo naše - Proljetne susrete, u travnju ( to je prva ili druga nedjelja nakon Uskrasa) ta također želim istaknuti i naš - Božićni  koncert  (na koji pozivamo i vas ali i vaše čitatelje!).

Također u suradnji sa svim društvima Sv. Klare i u suorganizaciji sa Mjesnim odborom Sv. Klara, tradicionalno svake godine nastupamo i na proslavi Dana Sv. Klarena ( 11. kolovoza) na što smo posebno ponosni. 



g. Antun Božić, voditelj Kulturno prosvjetnog
 društva"Sv. Klara" - plesne sekcije 
odraslih, dječje i pjevanja.
Osam godina sam aktivan u našem društvu. izuzetno sam ponosan, na članice i članove društva, jer su se pokazali jako dobrima u  svom radu. Na Zagrebačkim smotrama, smo pokazali i dokazali kako smo jedno od najkvalitetnijih društava, već nekoliko puta. 

U zadnjih sedam godina, nekoliko smo puta bili u završnici, najboljih i to pokazuje koliko smo dosljedni u radu i trudu, zajedničkim snagama. Ono što volim istaknuti , posebno u svom radu sa članovima društva, da uvijek težim postaviti koreografiju onih pjesama i plesova, koji nisu zastupljeni na folklornoj sceni u gradu Zagrebu, ali ni u Hrvatskoj. Tu se ističu 'lesovi Janjeva, Gradišća, Koruna, Like. Naravno nastupamo i sa našim plesovima fare Sv. Kalra, Turopolja, Zagorja, Posavine, Slavonije (budući da sam i sam Slavonac, imamo dvije koreografije Slavonije) to su uglavnom pjesme i plesovi koji nisu toliko poznati široj publici od prije.

To, znači da ne kopiramo druge, odnosno ne postavljamo stvari koje su već viđene, nego baš na suprot, težimo tome da se uradi nešto apsolutno novo. 

Pri kraju bih htio istaknuti prekrasnu i kreativnu suradnju kako sa upravom društva, ali i sa voditeljem "tamburaša". 

Zajednički sve radimo, upravo pripremamo Božićni koncert. Tako funkcioniramo, kako jedno prijateljsko društvo, međusobno unutar društva ali i izvan društva se stvaraju jako dobra prijateljstva. Naime , to je i cilj svega ovoga - a u svemu tome, svima je zajednički cilj - ljubav prema folkloru, pjesmi i plesu, druženju i putovanju.

Ono što bih još jedanput istaknuo, kako svi članovi našeg društva inzistiraju na kvalitet svih detalja koji čine jedan nastup, tako da se ne žali truda, a sva priznanja tada dolaze kako razultat zaista kvalitetnog rada svih nas.



gđa.  Nena Krvavac, član folklorne
skupine  
Jedna sam od najstarijih članova. Došla sam 2006. godine, ponovno plesati, kada su mi djeca odrasla. Inače folklor plešem nekakvih dvadesetak godina.  

Volim folklor, ljubav je takva kakva je, dok dozvole godine plesati ću iz sveg srca.

U ova vremena, nešto manje putujemo (zbog sveopćeg nedostatka novca), ali evo i odlazak malo dalje od Zagreba, nama je putovanje. Volimo se družimo i to je to!



gđa. Nevenka Horvat, član folklorne
skupine
Plešem od osnovne škole. Uživam plesati i pjevati i zato sam tu!

To mi je veliko odmor od svakodnevnog posla i briga.

Ova druženja ?  

Da, to je nešto najljepše !








g. Mislav Bobić, voditelj tamburaške
sekcije
Tamburaška sekcija broji desetak članova. Taj broj varira, kad su neki krenuli u srednju školu, ili kada su neki započeli raditi. Neki su došli novi, a neki su otišli. Uglavnom imamo oko desetak članova.

Voditelj sam posljednjih godinu i pol dana, prije mene je istu ovu tamburašku sekciju vodio g. Kačurov.

Upravo smo ovih dana dobiti i violinisticu, a preostali dio sekcija zajedno sviraju već četiri godine. Sada su već srasli u ozbiljne glazbenike.
Sastejemo se dva puta tjedno, utorkom i četvrtkom od 20,00 do 22,00 sata.



gđa. Katarina  Pernar, član
tamburaške sekcije
Volim glazbu. Volim svirati violinu i pohađam peti razred glazbene škole.

Prije dva tjedna sam se uključila u rad tamburaške sekcije, kako bi svojim istrumentom  još više uljepšala glazbeni izričaj cijeloga našeg društva.

Moram priznati, kako me u društvo, privukla prije svega glazba, ali i druženje, nastupi ali i putovanja. 

Ono što mogu sada kazati je da se osjećam odlično i da ovaj rad i probe još više snaži moju ljubav prema glazbi.



g. Karlo Bošković, član
tamburaške sekcije
Sviram brač negdje oko tri godine. Razlog mog početka bavljenja glazbom leži u tome što su moji prijatelji također uključili u rad našeg društva odnosno tamburaške sekcije, pa sam krenuo i ja.

Moram priznati, kako ni jednoga trenutka nisam požalio. Naime upoznao sam i upoznajem sve čarolije koje glazba može pružiti, no isto tako naša druženja (dva puta tjedno po dva sata!) čine ljepotu koja čini život zanimljivijim i ljepšim.

Na kraju bih pozvao i ostale da se uključe u rad našeg društva, da li kroz ples , glazbu ili pak kroz dramsku sekciju, nije važno.. Važno je da kroz svoja druženja osjete čaroliju zajedništva, podrške, pobjede.





Nema komentara:

Objavi komentar