.

četvrtak, 26. studenoga 2015.

Dijetinstva ispunjena pjesmom, plesom i smijehom

Sv. Klara - Posjetili smo Kulturno prosvjetno društvo Sveta Klara u istoimanom naselju Sv. Klara, koje je brojčano najsnažnije u našoj Gradskoj četvrti Novi Zagreb / zapad. Ponešto iz zanimljive prošlosti ovog zaista odlično organiziranog folklornog društva ste uspjeli saznati i iz našeg posljednjeg druženja  sa članovima. 

Danas ćemo tek dodati, kako je društvo tijekom svoga rada  sudjelovalo na raznim općinskim, gradskim, regionalnim, državnim i međunarodnim manifestacijama. Za HRT snimilo je običaje Vincekova, Jurjeva, Uskrsa i Martinja, a izdalo je i dva svoja nosača zvuka – prvi posvećen izvornim narodnim pjesmama pod nazivom “Zvijezda divno sja za naša srca dva” i drugi božićni pod nazivom “Božićni običaji Turopolja”.Osim već spomenutog, društvo je obradilo i prilagodilo, te scenski prikazalo tradicijski prikaz svadbe i Božića u fari Svete Klare.

Večeras smo posjetili "malu folklornu skupinu" koju vodi, g. Antun Božić i zabilježili doista ozbiljan i zahtjevan rad, odnosno uvježbavanje. Bilo je tu,  u odličnoj atmosferi pjevanja, plesa, smijeha, a ponekad i dječjeg zadirkivanja...


g. Antun Božić, voditelj pjevanja, plesa dječje
folklorne skupine u KPD  Sv. Klara
Večeras smo sa dječjom grupom. Tu su djeca u razdoblju od četiri do pet godina, pa sve do četrnaest ili petnaest godina. Iskreno se nadamo, kako će ih sve više dolaziti jer pokazalo se pogotovo ove godine da je interes izniman. 

Započeo sam s njima raditi, prije dvije i pol godine, bilo ih je (6) šest , sada ih dolazi (22) dvadesetidvoje. Stalno se uklučuju novi. Moram priznati, kako sam sretan i zadovoljan zbog te činjenice.

Večeras smo na probu, kako ste vidjeli  donijeli  nošnjice i rekvizite koje ćemo uskoro koristiti na sceni. Osobno ih volim upoznati sa tradicijskom kulturom, na način da im objasnim, koji su to dijelovi narodne nošnje, i kojeg su kraja Lijepe naše. Gdje se to nalazi. Da li se to nalazi na moru  ili tamo gdje smo čuli da ima puno žita.

U pravilu im volim jako slikovito objasniti da se upoznaju sa tradicijskom kulturom, prije svega - da to zavole, da nauče to cijeniti. Uvijek im stavim nekakvu usporedbu, s time da su to igre, pjesme i plesovi koje su pjevale i plesale njihove bake, djedovi i na taj način da oni čuvaju tradiciju predaka.

Mišljenja sam kako je to od iznimne važnosti za nas, kao ovako mali narod sa tolikim kulturnim bogatstvom. Osim toga, moram istaknuti kako su djeca, djetinje razigrani, veseli, ali nisu zločesta!

To što se oni malo smiju, trče itd... To je sasvim normalno kod djece i ne treba to sputavati. Nikako nije dobro biti jako strog, treba biti sa njima na neki način prijatelj, psiholog njihov, pedagog i učitelj ... I otac i majka...

Dakle kada ste voditelj jednog ovakvog  malog dječjeg ansambla, onda ste vi njima sve. Doista se to da primjetiti, jer ničim izazvani - znaju donijeti,  crteže, poklone, bombonjeru pa čokoladicu..Pa nešto gotovo svaki puta. Zasigurno osjete energiju između nas, to je jedna interaktivna energija između nas, ali svejedno oni dosta urede. Moram kazati , da su bez obzira što kratko radimo prošle godine i pretprošle godine na Smotri Zagrebačkih folklornih amatera, dobili super ocjene. Za početnike, bili su  među prvih dvadesetak društava  od šezdesetak, na što smo izuzetno ponosni i nadam se kako će to prerasti u ono, što ima odrasla skupina. Naime odrasla skupina je među prvih deset.

- Koji je slijedeći nastup ?

- Slijedeći  nastup i klinaca i odraslih zajedno je "Advent u Zagrebu" biti će 4. prosinca, na Trgu Josipa bana Jelačića, u 12,00 sati (ukoliko se što promjeni, obavijestiti ćemo vas). Naravno nekako ne mogu a da ne spomenem naš tradicionalni  Božoćni koncert, koji će se održati ovdje u našem Društvenom domu U naselju Sv. Klara, 19. prosinca. 2015. godine, na kojem će nastupiti dječja i odrasla  grupa i naši tamburaši. Biti će to autorski koncert, koji sam osmislio, za tu priliku zvati će se " Zvjezdice kliču, radosno poručuju Božić" u kojem baš želim pokazati tradicijska pjesme iz naroda. Te pjesme za za ovu priliku posložio po regijama itd.. Koncepcija je zamišljena tako da na koncertu sudjeluju i djeca i odrasli u jednakom omjeru i da čak neke pjesme ( od 12 pjesama, 5 pjesama će pjevati zajedno djeca i odrasli), kako bi se pokazalo kako se prenosi tradicijska kultura sa koljena na koljeno. Upravo je to i cilj ovogodišnjeg koncerta, da smo svi mi zapravo jedna velika obitelj, te tako  obilježiti i proslaviti taj Blagdan...

- I naravno, nećete nam sve otkriti, da ostane ponešto i iznenađenja...

- Da upravo tako, biti će iznenađenja.. Biti će tu i nekakve izložbice, pripremljeni domjenci, ali to su sad već detalji , a njih dalje neću otkrivati. Pozivam vas sve! dođite, pogledajte i uživajte sa skupa nama! Očekujemo vas sa velikim nestrpljenjem.





gđa. Baka Maja
 Moram istaknuti kako su djeca ovdje jako vesela, zadovoljna. Osim što nastupaju, osim što ih je g. Antun lijepo uvježbao imali su i takmičenje gdje su odlično prošli. Tu se djeca i zabavljaju i lijepo druže i svi ovdje dolaze sa velikim veseljem.

Za sve je to zaslužan g. Antun, koji zna prenijeti znanje i koji ih motivira i jako dobro rade s njim. 

Želim također istaknuti, kako je svojim trudom i zauzimanjem g. Antun uspio na sreću barem ovaj kratki dio dana sve njih odvojiti od kompjutera, mobitela, televizije.... Često puta to zaboravimo, no iskreno mislim kako je i to veliko postignuće... Jer kada pogledate njih ovdje, tada vidite da uživaju i žive ona prava djetinstva prepuna emocija, druženja, radosti povjerenje, mašte ...svega što taj, temeljni dio života čini tako lijepim i  nezaboravnim.








"Kliknite" na fotografije kako bi ih povećali!










Nema komentara:

Objavi komentar