.

srijeda, 18. studenoga 2015.

Današnje sjećanje, triju škola na Vukovar

Lanište - Kako smo već danas izvještavali, na ideju triju ravnatelja osnovnih škola ( Odra, Savski gaj i Trnsko ) inicirano je zajedničko obilježavanje sjećanja na žrtvu Vukovara, na obližnjem rotoru (po kojem i naš Portal Rotor, nosi ime), paljenjem lampuša.

Dok su stariji razredi (sedmi i osmi) sa paljenjem lampuša započeli nešto kasnije u 16,00 sati, mlađi su đaci to činili cijelo vrijeme popodnevne nastave, po rasporedu, koji je za tu priliku učinjen.

Prekrasno je bilo vidjeti svu tu malenu dječicu sa učiteljicama sa koliko žara i ponosa pale lampuše i stavljaju im na tlo, čineći tako beskrajni plamen, ljubavi, tolerancije i prihvaćanja.

Kako je vrijeme odmicalo, polako se sve obližnje staze poprimala nekakav svečani, dostojanstveni ugođaj omeđene lampušima koje su zapalili učenici nižih razreda.

Negdje oko 15,00 sati, započeli su se okupljati učenici viših razreda (sedmi i osmi) raspoređeni svaki u svom dijelu Rotora. Ovoga puta Rotor je simbolizira vijenac, ponosa, snage i jedinstva svih koji žele i vjeruju u boljitak naše domovine.

U 16,00 sati su svojim tijelima zatvorili krug (simbol vijenca) učenici viših razreda te zapalili lampuše, a zatim, posebno osvjestlili - velika kredom iscrtana slova grada heroja - Vukovar.


g. Vatroslav Gabrić, ravnatelj OŠ Odra
Ova inicijativa je u stvari, plod jednog sastanka tri ravnatelja  (O.Š. Savski gaj, Trnsko i Odra) na kojem smo razmišljali, na koji bi najbolji način obilježili stradanje hrvatskog stanovništva u Vukovaru i Škabrnji.

Tada smo se dosjetili da ovaj prostor Rotora je vrlo interesantan za to, jer je vrlo vidljiv, s jedne strane. Sa druge strane  veoma je blizu triju naših škola, tako da smo došli do zaključka da ćemo tu postaviti sa unutarnje strane Rotora lampione koji će učenici zapaliti. Upravo smo i tom povodom uradili, odnosno ispisali ovaj prekrasni natpis Vukovar  i oko njega smo sada stavili lampione koje ćemo u 15,45 sati zapaliti.

Cilj nam je u stvari da se tako nešto ne zaboravi, da sve generecije, sadašnje i buduće, budu svijesne što se dogodilo u Vukovaru. Što se dogodilo u Škabrnji i ostalim mjestima stradanja hrvatskog stanovništva za vrijeme Domovinskog rata.

Jednostavno da se ne zaboravi!




g. Josip Petrović, ravnatelj O.Š. Trnsko
U zajedništvu sa O.Š. Savski gaj i O.Š. Odra, došli smo na ideju da obilježimo - dan sjećanja Vukovara, na jedan značajniji način.

Rotor nam je bila ideja,  koja je samim svojim pojmom - ideja koja okuplja. Htjeli smo biti okupljeni za ovaj dan. jednostavno djeci osvijestiti važnost sjećanja na Domovinsku prošlost, sjećanja na žrtve, koje su pojedini dijelovi Hrvatske dali za slobodu.

Naši su se osmi razredi zdušno odazvali. Učenici su u školi prikupljali svijeće i lampione i danas su došli zapaliti  u ime nas i  cijelog kvarta.

U svakom slučaju, djeca su krenula od doma reći roditeljima o čemu se radi. Roditelji su po djeci poslali lampione, tako da smo mi danas donijeli ne svatko svoju svijeću, već svijeća svih iz škole.

Želja nam je da ova druženje postane tradicija. Imamo preporuke Gradskog ureda i ministarstva, da se na  vanjski način obilježi ovaj dan.  Mislimo kako će ovo biti dobra dugogodišnja tradicija. Ako uspijemo svake godine okupiti osme razrede naših škola i tada će među djecom biti taj oblik socijalizacije izraženiji.





g. Đuro Glogoški, branitelj Domovinskog rata
Kratko. Zahvaljujemo mladim generacijama koje promiču istinu o Domovinskom ratu. Koje neće dozvoliti da se zaboravi što se događalo u Vukovaru 1991. godine, tako i za  vrijeme Domovinskog rata u cijeloj Hrvatskoj od 1991 do 1995. godine.










Toni Petrović, učenik

Ovo je prelijepo! samo ne znam koće li lampioni gorjeti do noći!?  Biti će prelijepo. Izuzetno mi je drago da su ovo organizirali.

Volio bih da se ovo ponovi na godinu i da ovakav način postane tradicionalan. ja ću sigurno doći i iduće godine zapaliti lampion na sjećanje na sve žrtve Domovinskog rata.






g. Željko Fiolić, predsjednik Vijeća Gradske
 četvrti Novi Zagreb / zapad
U oči  18. studenog, dana sjećanja na žrtve Vukovara, kada je prije dvadeseti četiri godine, kao što je poznato - Hrvatski branitelji više nisu mogli ostati u gradu Vukovaru. srbočetnička horda i tkz. Jugoslavenska  armija, okupirali su u potpunosti grad Vukovar. Grad koji je zapravo bio u potpunom  okruženju prije toga i  gotovo tri mjeseca odolijevao napadima zrakoplovstva, kompletne tehnike itd.... Dakle, neposredno i prije pada Vukovara, u tijeku tih borbi, došlo je do strašnog genocida, ja bih rekao. Dakle, ukupno je preko 550 branitelja poginulo, preko 1 700  civila, oko 8 000 Vukovaraca je moralo ići u Srbijanske logore.

Međutim, kao što vidite u gradu Vukovaru je obranjena opstojnost Hrvatske države i nakon nizale legalnih i legitimnih vojno redarstvenih akcija (Oluja, Bljesak...) i mirne reintegracije Podunavlja, stvorene je hrvatska država. To možemo zahvaliti našim braniteljima od Vukovara, preko Škabrnje, ja bih kazao , od Iloka pa do Dubrovnika.

Da nije bilo njih, mi sigurno danas ne bi imali Hrvatsku državu. Zato moramo biti ponosni i sretni.  moramo se sa pijetetom sjećati svih tih žrtava, koje su pale za obranu grada Vukovara.





Vanesa Vadas, učenica
Mi smo u našoj školi Savski gaj imali akciju prikupljanja lampiona. Sada smo ih došli ovdje zapaliti, u znak sjećanja pada grada Vukovara. tamo je poginulo mnogo branitelja, došli smo im ovdje odati počast.

Moj otac je bio branitel i branio je Hrvatsku, i on mi cijelo vrijeme govori, kako je teško u ratu i kako smo mi sretni danas što živimo u slobodnoj Hrvatskoj u ovakvom lijepom vremenu.





Karlo Ladašić, učenik
Sve ovo mi je zaista prekrasno. Zaista mi se ova ideja dopala i  volio bih da se ponovno na godinu opet okupimo ovako i da gradu Vukovaru ponovno odamo zasluženu počast  i svim njegovim braniteljima.  













Došli smo zapaliti svijeće za žrtve Vukovara. Svijeću koja je simbol, Hrvatske žrtve, Hrvatskog naroda.

Formirali smo vijenac, koji simbolizira pobjedu. Hrvatski narod je hrabar i jak narod. Hrvatski čovjek je spreman dati život i on će opstati.
"Kliknite" na fotografiju, kako bi je povećali.




























Nema komentara:

Objavi komentar