.

ponedjeljak, 5. listopada 2015.

Uvijke može bolje ...

g. Ivica Mraz, predsjednik VMO Čehi

Čehi - Ovih dana smo posjetili naselje Čehi, te porazgovarali sa g. Ivicom Mraz, predsjednikom Vijeća Mjesnog odbora Čehi o trenutnoj situacija u samom naselju.

- Moram priznati, kako sa većinom stvari što se tiče infrastrukture, zaista nemamo problema. Ono što bih svakako istaknuo, je dotrajalost kolinika na pojedinim ulicama, i veliki nedostatak nogostupa u većini ulica, koje povezuju naselje. U svojoj dotrajalosti svakako prednjači Čorova ulica, uz igralište i također i odvojak te ulice, na križanju Čorove i Turopoljske ulice. Iako imamo obećanje kako će se te ulice sanirati ovu godinu, do sada se na žalost nije ništa uradilo osim krpanja rupa.

Što se pak tiče nogostupa, ove godine smo predložili , što je ušlo u "Plan malih akcija" da se iduće (2016. godine) izgradi nogostup na glavnoj  Čorovoj ulici. Ovih dana očekujemo mjernike, kako bi se vidjelo postoji li mogućnost izgradnje nogostupa sa obje ili pak sa jedne strane zbog toga što je prostor doista uzak. Veliki su izgledi, kako će se nogostup raditi na žalost samo sa jedne strane.

- g. Mraz, kažite nam nešto o društvenim prostorijama ...

- Naselje Čehi doista ima veliki društveni dom. Vlasnik doma, koji ujedno sa njim i upravlja je Grad Zagreb.Moram priznati, kako je dom na žalost doista ne iskorišten, svim mogućnostima koje bi mogao pružiti mještanima naselja. Gradska birokracija zaista nema sluha, no izgleda kako nema namjeru ni slušati naše prijedloge i zamolbe.

Slikovit primjer je zadnja situacija. 

Naime u prostoru gdje je godinama bio dućan, tu se već osam, a sada će i deveti, očekuje da se od strane Grada Zagreba, objavi natječaj za ponovni najam dućana. Kazali su nam, kako će to rješavati nakon godišnjih odmora, no kako vidite godišnji su prošli, a na pozive u poglavarstvo - nitko se ne javlja.

Imamo također, nalegalnu gradsku arhivu, u kojoj stoje papiri od izbora 2009. godine. To je pohranjeno, kao privremeno u prostoriji do dućana. Inzistiramo da se i ta prostorija isprazni i uredi, kako bi se privela javnoj svrsi ( pekara, kafić ili nešto slično). Na žalost nedugo smo saznali kako za taj prostor Grad ima ugovor, na neodređeno vrijeme... Tako da je pravo pitanje što će sa tim biti i kako će se to riješiti ?


Svojevremeno smo također imali problema sa  nekim ljudima iz lokalnog HDZ-a, koji su htjeli istjerati djecu Zrakoplovni kluba "Aerotik" i sve van, da bi to preuzeli pod svoje. Što su oni htjeli sa tim prostorom, zaista ne znam. 

Ovaj prostor koriste kroz svoje aktivnosti u Zrakoplovni klubu "Aerotik", tridesetak djece, ali i više praktički sva djeca iz naselja Čehi. 

- dakle, Zrakoplovni klub funkcionira ..

- Da, svakako. Upravo danas započinju sa školovanje tri nova letača. Malo smo bili zastali sa radom, dok je trajala neizvjesnost oko prostora. No, evo rad se nastavlja i vraćamo se starim navikama i starim zapaženim rezultatima.

Također se uz klub, njegovi članovi  uzrasta osnovne i srednje škole raketnim modelarstvom. U raketnom modelarstvu klub je svake godine organizatori - Kup Hrvatske i otvoreno prvenstvo Hrvatske. Naime, to znači kako nas posjećuju raketni modelari iz svih krajeva Hrvatske. Ove manifestacije su organizirane u suradnji sa Zrakoplovnim savezom hrvatske, tako da nas svi natjecatelji pamte kao dobre organizatore i domaćine, sa ukusnom hranom i rashlađenim pićem. Moram sa ponosom istaknuti kako se ove manifestacije održavaju tradicionalno , već dvanaest godina za redom. 

- Što bi kazali o prometnoj signalizaciji u vašem naselju?

- Prometne signalizacije praktično ni nema. Sve je zapušteno, Prometni znakovi gotovo ni ne postoje uz to , kako nema nogostupa, ne postoje ni "zebre". Dakle prelaze se ulice na vlastitu odgovornost. 

Za uspornicima, zaista nema potrebe.

- Kakva je suradnja sa komunalnom tvrtkom "Zrinjevac"?

-  Moram priznati, kako nije baš bajna, odrade svoj posao , no ni izbliza kako bi trebalo!  Obično se pojave nakon par poziva. Ili pak , ne kose  dogovorene zelene površine, pa se pojave, kada je sve zaraslo, kada izgleda kao šikara. Kada je održava eventualno neka javna proslava, tada sami pokosimo, ovaj park pokraj doma, jer nikada ne znate, kada će oni ili hoće li to učiniti.

- g. Mraz, kakva je situaciacija sa - Zelenim otocima ? 

- U Gornjim Čehima postoje ali su raspoređeni na krivim lokacijama. Jedan Zeleni otok je lociran na samu autobusnu stanicu, sumještanu pred ogradu, tako da ne može (zbog preglednosti!) prometno sigurno, izaći automobilom iz svoga dvorišta. Sa sjeverne strane, na kojoj se nalaze kontejneri, zaista nema nikakvu preglednost.

Na žalost, u Donjim Čehima nema niti jedne lokacije, na što smo kao Vijeće Mjesnog odbora, tražili da se i tamo lociraju ( na okretište autobusa 133 linije). Na žalost još uvijek nemamo nikakvih odgovora, od odgovornih.

- Kako ste zadovoljni javnim gradskim prevozom ?

-  Mještani naselja Čehi koriste dvije autobusne linije 133 ( Sv Klara , Čehi, Savski Most) i liniju (Lukavec, Čehi, Savski Most). Veliki nam problem čini nedostatak autobusne stanice u  Botincu (koja je prije postojala) kod trgovačkog centra u koji su naši mještani prisiljeni odlaziti, zatvaranjem lokalnog dućana, o kojem sam ogovorio malo prije , kada sam govorio o društvenom domu. Problem je tim izraženiji, jer autobus u velikoj većini koriste stariji mještani, tako da su sadašnjom regulacijom autobusnog prijevota ZET -a voziti se (bespotrebno) do Savskog Mosta, pa od tuda vraćati se autobusnom linijom 110 Botinec, sve zbog nepostojanja, kao što sam istaknuo - autobusne stanice!

Nadstrešnice na autobusnim stanicama su dotrajale, tako da se često događa kako su ljudi prisiljeni čekati autobus, za kišnih dana u lokvama vode. Već četiri godine nam obećavaju, kako će nam promjeniti, te nadstrešnice, no  sve do danas, nije se ništa pozitivno dogodilo.

- Dječji vrtić ?

- Dječji vrtić ne postoji u našem naselju. Našu djecu uglavnom roditelji odvoze u dječji vrtić u Botinec. To za sada tako funkcionira godinama, pa ne bih  imao tome što dodati.

- Osnovna škola ?

- Naša djeca, odlaze u školu u Sv. Klaru, s obzirom kako baš i nemamo puno stanovnika  ( cca 900 mještana).Moram također priznati, kako to za sada dobro funkcionira, naime još nam se nitko od roditelja, na tu temu nije žalio.

Kada sam spomenuo mali broj stanovnika, tada bih spomenuo, kako smo svi skupa u isčekivanju donošenja GUP -a. Do tada ne znamo što će se događati sa našim naselje. kao što znate, naselje Čehi su također specifično naselje poput, Male Mlake, Odre itd... Vodozaštitno područje. Iz tog razloga bili smo sputavani u razvoju. Bili je čak i ideja (?) da se naselje Čehi presele, na lokaciju današnjeg naselja Lanište.Uz naselje Čehe, planirano je preseljenje i djela naselja Mala Mlaka, Sv. Klara.... No, to se nije realiziralo , ali nam je  bilo sve do današnjih dana zabranjeno građenje.

Makar smo (pisali smo Gradonačelniku i Skupštini Grada) što se tiče legalizacije, jer nam je grof Kušćević, koji je zemljište na kojem se danas nalazi crpilište vode prodao tadašnjoj Jugoslaviji, pod uvjetom da mještani Čeha, Male Mlake i Sv. Klare (do pruge) da imaju besplatnu vodu. To je na sudu u Jugoslaviji prihvaćeno, no sud u Zagrebu je to odbio. Taj isti slučaj je ponovno pokrenut 80- tih godina prošlog stoljeća, ali ubrzo jer došao Domovinski rat, te je sve zastalo. Sve iz početka je ponovno pokrenuto prije tri (3) godine, želja nam je da nam barem smanje naknade za legalizaciju. Znači to bi bilo pošteno i u redu jer doista nismo ništa dobili (nismo smjeli graditi, širiti se,  čak smo "presječeni" autoputom!). Zaista smo zakinuti. Naime, vlasnici smo zemlje, koja zapravo (poljoprivredno zemljište) ništa ne vrijedi, u odnosu na neka druga naselja koja su udaljeno samo koji kilometar dalje.

- Kako stojite sa dječjim igralištima u naselju?

- Tu se možemo pohvaliti, imamo ih dovoljno. Imamo dva dječja igrališta koja su suvremeno opremljana i zadovoljavaju sve potrebe našeg naselja. Na dobrim su lokacijama.

- Slavite li dan naselja ?

- Na žalost, još uvijek  nemamo određen taj dan, iako se nadam kako ćemo se ovoe godine dogovoriti i definirati  i taj datum.

-  Kakav je društveni odnosno - civilni - život u vašem naselju?

-  Imamo:
  • Lovačko Društvo „Lane“
  • Nogometni Klub  "Čehi"
  • Moto udruga policajaca "Plavi vitezovi Croatia II"
  • Zrakoplovni Klub „Aerotika“ i računalna radionica
  • Tekwando Klub - Mungos
  




Nema komentara:

Objavi komentar