.

utorak, 20. listopada 2015.

Teško razdoblje, veselog i ponosnog KUD -a "Dika"

Sv. Klara - Ovih dana smo posjetili Kulturno umjetničko društvo "DIKA"  u naselju Sveta Klara u Novom Zagrebu. Osnovna djelatnost društva je njegovanje autohtone tradicijske kulture i hrvatske narodne baštine kroz pjevačko društvo, tamburaško folklorno plesne izraze. KUD njeguje isključivo izvornu pjesmu i plesove svog kraja tj. širu okolinu Novog Zagreba koja obuhvaća sljedeća mjesta: Sveta Klara, Otok, Čehi, Odranski Obrež, Stupnik, Rakov Potok, Demerje, Otočec, Brezovica. 

KUD "DIKA" do sada je učestvovao na mnogim općinskim pjevačkim i folklornim smotrama kao i mnogim gostovanjima vezanim uz narodne običaje ovoga kraja. Također se uvijek odazivao pozivima naših dragih prijatelja ostalih KUD-ova na nastupe i druženja. 



g. Ivan Stolneković, predsjednik
Kulturno Umjetničkog Društva "Dika"
Naš KUD je osnovan 1995. godine Nekada je KUD djelovao tri sekcije:
- pjevačka sekcija
- tamburaška sekcija
- plesačka sekcija.

Međutim, kako naš KUD "Dika" nema podmlatka, mi smo ostali, koji smo se oformili iz jednog velikog KUD -a. 

Trenutno su sada u našem naselju Sv. Klara aktivna (4) četiti KUD -a ( navodno da se jedan KUD ugasio!?). Od ta preostala tri, svi oni nekako pronalaze podmlatak, dok KUD "Dika" nema podmlatka i broji negdje oko tridesetak (30) članova. To su ljudi svi srednje dobi, već i starčake dobi, prosjek godina je negdje, preko šezdeseti pet (65).

Moram kazati kao predsjednik, ovog KUD -a, kako sam najmlađi, ali imam čast voditi ga, i vjerujte mi  kako tu odgovornost ne bih preuzeo da prije svega ne poštivam ove ljude, članove - koji su danas ovdje.

To je treća dob, no svi su članovi srcem i dušom moćni i odvažni baš kao dvadesetgodišnjaci.

Bili smo na različitim festivalima, smotrama (Vinkovačke jeseni,  u Rijeci smo nastupali ...da ne nabrajam). Još uvijek se odazivamo, gdje god nas netko u goste pozove, još nikoga nismo odbili, svakom se odazovemo sa našim programom.

Na kraju bih spomenuo i našeg voditelja (koji je trenutno bolestan) prog. Ivan Kačurov, koji je također ovdje među nama od prvih dana i on nas uspješno vodi.I naravno, kako što je i za pretpostaviti u svom izričaju najviše njegujemo tradiciju našeg Turopoljskog kraja.




gđa. Ljubica Šporčić (82), član KUD "Dika"
od osnutka
 Član sam od 1995 godine. U našem Kud - u pjevam sopran. Imam osamdesetidvije (82) godine.

- Što vas je privuklo da postanete član Kuda-a?

-  To je familijarno! Moj tata i brat, bavili su se glazbom.Moj otac je bio član društva "Sijač" u vrijeme g. Vladka Mačeka. Tako okružena ljubavlju prema glazbi i narodnim običajima, otkrila sam i sama kako volim pjevati.

- Da li Vam je možda žao što ste proveli toliko godina u ovom društvu?

- Nikada, nikada... Kazala sam, ako već moram umrijeti, kada bih mogla birati, tada bih izabrala da to u mom društvu, okružena svim ovim dragim ljudima!

- Da li bi mogli izdvojiti nešto, što vam je ostalo najdraže u srcu ?

- Pa ja doista ne znam što bih sada izdvojila. Mi smo vam kao jedna familija, obitelj!  Mi tu odpjevamo, pa idemo gore. Uvijek netko nešto slavi (rođendan, imendan, godišnjice i sl...). Već sam rekla, godina imam, već je tu i malo bolesti, ali kad ja dođem tu, tu mi je predivno. Tako napunjenim baterijama idemo doma, do slijedećeg susreta.

Uvjek volim istaknuti, kako su mi članovi društva i sestre i brati. To je jedna bratska ljubav.Ma da ne duljim, zasigurno ste čuli, kako smo jedno od najveselijih društava.



gđa. Ivka Štrk, član KUD "Dika"
 Ja sam također član od samoga osnutka našeg društva, od 1995. godine. Prijašnji naziv nam je bio KUD "Umirovljenika", da bi ubrzo dobili naš današnji naziv KUD "Dika".

Zaista sa radošću dolazim ovdje na probe. U tjednu mi je najslađa obaveza, kada moram doći ovdje na probu. Tada uz ugodno društvo, pjesmu, možeš čuti i dosta novosti koje su se u međuvremenu dogodile.

Kako se u ostalom već i čuli, dosta putujemo, a tko ne voli putovati i upoznavati nove krajeve, ljude i običaje.

- Imate li neki lijepi doživljaj koji bi rado izdvojili?

- Pa doživljaj je naše druženje. Kako sam već kazala, kuda idemo tu pjevamo! Putujemo autobusom, unutra se veselimo, pjevamo i to nam je najdraže...



gđa. Barica Bedeković, tajnica KUD "Dika"
Od samog osnutka mi je pripala zahtjevna obaveza, da budem tajnica društva. Moram priznati kako sve ove godine uspijevam izaći na kraj sa sve većom i većom "papirologijom".

Ono što bih htjela, kazati je kako se svi sa velikom ljubavlju ovdje okupljamo, družimo se baš, kako je netko kazao - kao prava familija. Mišljenja sam kako svi mi članovi živimo za društvo. Svako druženje nam "puni" naše "baterije" kako bi cijeli tjedan bili sposobni za sve! 

No, na žalost, moram također kazati, kako imamo jedan veliki problem, a to je nedostatka finacija. Ovo naše društvo, već dvije godine nije dobilo niti jedne kune od Grada. Nekako voljom entuzijazmom doskačemo svim problemima, no polako osjećamo kako na to sve manje polazi za rukom.

Moram istaknuti, kako poneka društva dobivaju i previše, a neka poput našeg evo već dvije godine ni lipe. Što vam miču reći, kada nemamo sredstava ni za platiti voditelja. I sami znate što to znači za jedno društvo!

Ponavljam, usprkos svemu tome, mi se trudimo, uporni smo, odazivamo se na sve pozive na gostovanja, kao što je kazao predsjednik društva (Vinkovačke jeseni, Prepuštovec,  Đurđevac, Letovanić, Hrvatsko Zagorje itd).

- Da li ste pokušali preko Vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb / zapad?

- Naravno, da smo pokušali sve. Moram priznati kako nam je dodijeljeno 10 000,00 kn, preko ZAP -a, za sve znaju, ali mi dvije godine nismo dobili niti jedne kune. Doista ne znam kako ćemo se dalje održati, ili ćemo KUD morati zatvoriti.Ponavljam, dok neka društva dobivaju i po 100 000,00 tisuća, evo neka ne dobiju čak ni lipu. Dok se neke "mazi" nekima se priječi osnovno djelovanje. 

A, velim svi smo ovdje za svoju dušu, srcem i voljom. Svoj posao ostavimo doma, ali svi se nađemo jedanput tjedno, a ako imam nastup tada i češće.

Zaista, ne znam što bih kazala o budućnosti ovog našeg društva.



g. Stjepan Suć, voditelj tamburaške sekcije

- Pozivani smo na mnoge smotre, a gostujemo i družimo se da KUD-om "Valentinovo" iz  Dubrave, pa KUD -om "Jablanovec" iz Jablanovca, KUD -om iz Dragonošca, također i KUD -om "Pleso"... Sva ta društva posjećujemo barem jedanput godišnje ( ili u proljetnom ili u jesenskom konceptu), no uz to imamo dosta koncerata, koji su već postali tradicionalni. 

Također uz to pozivamo sva ta društva kod nas  u gostovanja gdje smo mi domaćini.

- Što nam želite kazati? Želite, reći kako će ovu jesen sve to izostati, zbog nedostatka finacijskih sredstava?

- Naravno, bez minimalnih finacijskih sredstava sve ovo i uz izraziti entuzijazam, volju i sve ostao, mi nećemo biti u mogućnosti sve to uraditi. Eto, to će nam se dogoditi po prvi puta u ovom našem djelovanju od 1995. godine!To je doista loše!

Naravno kako volja postoji za opstanak i nastavak djelovanja ovog društva, no kako sada stoje stvari, za sve to izgledi su doista minimalni. Radi bi išli na gostovanja, širili  naš turopoljski duh i kulturu, no, eto što se može ..

U neka bolja vremena, čak je i vijeća Mjesnog odbora Sv. Klara znala nam dodijeliti neka sredstva, koja bi mi uz neka manja dodavanja znali iskoristiti za izlete i gostovanja društva. 

Naravno, imamo mi dosta podupirajućih članova, no sada se i oni (uslijed ove krize koja već dugo traje u cijelom društvu)  pomalo  osipaju. Nemaju ljudi, ne družimo se više, novaca nema i oni ne dolaze... Tako da je to sve skupa, za sada tužna slika.

Naravno, ovo je naša gorka istina, no to ne znači kako mi odustajemo i kako smo klonuli duhom, čak što više - sigurni smo kako će se na kraju pronaći riješenje i kako će naš KUD "Dika" nastaviti svoje djelovanje još mnogo godina, na diku i ponos svih nas, prije svega mještana naselja Sv. Klara, a zatim i Grada Zagreba, pa i cijele lijepe nam Hrvatske.




Nema komentara:

Objavi komentar