.

petak, 2. listopada 2015.

Posjetili smo Odred izviđača N.B. Đebo u Trnskom

Jučer  smo posjetili Odred izviđača N.B. Đebo u Trnskom. Doista smo puno lijepoga čuli o djelovanju i radu ovog Izviđačkog odreda. Kako bi malo približili svoj rad, našim čitateljima zamolili smo Marka Rubeša, člana uprave, voditeljskog tima - da nam kaže ponešto o prošlosti samog Odreda.





Marko Rubeš

Još daleke 1965. počinje naša izviđačka priča, kada se osniva izviđačka četa u tada još novom zagrebačkom naselju Trnsko.

Današnji je Odred izviđača N.B. Đebo, nazvan u čast prerano preminulog člana i profesora likovne kulture u OŠ Trnsko Nikole Bolonića Đebe, osnovan 1990. godine, a broji preko pedeset članova okupljenih u tri družine - družinu poletaraca "Seka i braco", mlađih izviđača "Supernova" te izviđača istraživača "Mladi lavovi". Kao članovi Zagrebačkog skautskog zbora i Saveza izviđača Hrvatske marljivo provodimo raznolik izviđački program koji naše članove poučava znanjima i vještinama koje nemaju priliku naučiti u redovnom obrazovanju ili svakodnevnom životu. Naglašavajući zajedništvo, život u prirodi te zaštitu prirode pod budnim okom svojih voditelja djeca i mladi razvijaju sustav vrijednosti temeljen na društvenim, osobnim i duhovnim načelima iskazanima u Zakonima izviđača te razvijaju svijest o sebi kao odgovornom pojedincu i kao važnom konstruktivnom dijelu društva. Dajemo sve od sebe kako bismo doprinijeli globalnom izviđačkom pokretu koji danas okuplja 40 milijuna članova te predstavlja najbrojniju organizaciju za djecu i mlade u svijetu. 

Kroz dvadeset i pet godina vrijednog rada Odred je u svojim izviđačkim aktivnostima okupio ukupno preko 1000 djece, ponajviše iz novozagrebačkih naselja Trnsko, Siget, Trokut i Kajzerica. I premda ta djeca, odnosno danas odrasli ljudi, više nisu u našoj organizaciji, zasigurno će im njihove avanture s maramom oko vrata ostati u lijepom sjećanju, a izviđački zakoni ostati upamćeni kao nit vodilja u daljnjem životu, što i jest cilj našeg djelovanja.



Također smo zamolili Tanju Tutić, da nam kaže ponešto o tekućim aktivnostima. Čime se sve bave izviđači.



Tanja Tutić
Član sam  Izvođačkog odreda N.B. Đebo od  1998 godine. Krenula sam kada sam bila treći razred osnovne škole. kao mali poletarac -  kako mi to zovemo. Kada me pitate koje programe i aktivnosti provodimo, tada moram odgovoriti da to doista ovisi prije svega o uzrastu.

Najmlađi se ne natječu,  ono još rade na igrama druženju, pjevanju i sl.. Oni znaju što je izviđački program, ali  nekako sve te elemente istražuju, više su tu igre, izleti i sl. 

Zatim imamo, sa petim razredom, već počinju mlađi izviđači, oni sad uče kako vezati čvorove, kako se snaći u šumi, ići na nikakve izlete pješačenja i sl. Oni se natječu baš u pravom smislu, družeći se sa puno svojih vršnjaka. To su natjecanja, vještine i brzine vezanja čvorova, tko će bolje i kvalitetnije poslati signalizaciju "Morza"i sl..

Potom , tu je uzrast od prvoga pa sve do četvrtog razreda srednje škole. Oni se više bave izletima, orijentacijama, topografiji. Oni su spremni koristiti geografske karte, te se kretati samostalno usred šume, služeći se kompasom. Tu imaju svoje kontrolne stanice, oni su, malo ozbiljniji, te se kreću po malo većim područjima.

Također imamo, uzrast koji je stariji, znači kako "18+", oni su uglavnom programska podrška (logistika). Većinom su obi voditelji, osmišljavaju i kreiraju programe, vode izlete,  vode šetnje, vođenje radionica, zimovanja i sl. 

I stariji uzrast ima svoje susrete, koje nazivamo - brzinski susreti - to su stariji članovi od recimo 30 godina  na dalje. I oni se natječu! Kuhaju čobanac, grah ...

Eto kako vidite za svaki uzrast, postoji nešto zanimljivo, prilagođene.. Naravno, sve sam ovo pokušala sažeti najkraće, jer u pozadini svih ovih aktivnosti se krije zaista mnogo, mnogo aktivnosti! Naravno, kako i pretpostavljate tu je doista mnogo druženja, imamo prijatelja gotovo po cijeloj Europi.

Izviđački odredi kao takvi se sprijateljuju sa drugim Odredima, kojeg upoznaju na nekom od kampiranja, a potom održavaju kontakt i gaje prijateljske odnose. Vrlo često skupa putuju. Razmjenjuju međusobna gostovanja - kampiranja! Tako da nam vrlo često dolaze Francuzi, Belgijanci, Izraelci itd... Tako održavamo međunarodnu suradnju, jer ipak smo mi kao organizacija najmnogoljudnija (okupljamo najviše djece i mladih - od bilo koje druge organizacije!)

- Kažite nam, kako se financirate?

-  Izviđači su neprofitna organizacija. Dakle, na cijelom svijetu, kao  udruge, ili takvi nekakvi oblici funkcioniraju. Uglavnom u nekima državama su bolje potpore od strane, vlasti, od strane lokalnih zajednica. Da, imamo i mi potpore, ali to je jako malo, što se tiče našeg standarda. Vrlo su male. Tako da uglavnom, postoje još neke članarine, koje članovi uplaćuju, ali to je simbolično (čisto da se pokrije nabavka i tiskanje majica djeci). Znači nema tu nikakve zarade. U stvari - Krpamo se - kako bi rekli. Postoje neki financijski jači Odredi, imaju više članova, imaju više financijskih sredstava. Također postoje neki projekti na koje se možemo tagirati, tj. natječaj kao i svaka druga udruga, ako osvojimo, tada dobijemo sredstva.  Također postoji i način, kada se udruži odnosno spoji više grupa izviđača, tada smo "jači" i tada postoji veća mogućnost, da dobijemo nekakvu potporu. Ima, svugdje nešto po malo, no na žalost još uvijek nismo prepoznati od  samog "vrha" da nam daju malo više financijskih sredstava, kako je to recimo u inozemstvu. Tamo imaju daleko više profesionalaca (zaposlenih) u izviđačima...

- gđice. Tutić, kako vidite budućnost?

- Moramo ekspandirati, proširivati se, jačati... Zato što je to super aktivnost za djecu, mlade i starije. Za bilo koji uzrast. To je odgojno obrazovna aktivnost koja je usmjerena na prirodu, na očuvanje okoliša, na među narodnu suradnju i još puno kvalitetnih stvari. Jačati ćemo zasigurno, bili to "mali" ili pak "veliki" koraci ...

- Koliko vam na tom putu (barem kod onih mlađih) stoji moderna tehnologija: komp, pametni telefoni, mobilne igrice ....

- Kazala bih, kako moderna tehnika dosta zaokuplja dječju (ali i ostalih!) pažnju. Mi pak, pokušavamo različitim aktivnostima, pridobiti veću pažnju, kroz izlete, gdje nemaju potrebe koristiti mobitel, zato što imaju dovoljno aktivnosti . Druže se sa drugim prijateljima, igraju se, pjevaju, crtaju, hodaju .... Dosta im u to vrijeme mobitel ali ni ništa slično ni ne pada na pamet!

- Kažite nam na kraju, gdje ste bili na putovanju ili na izletu zadnji puta ?

- Zadnji put, smo bili na jednom izletu u okolici Karlovca. Mjesto se zove Donji Velemerić, tamo je izviđački dom od našeg prijateljskog Odreda Vladimir Nazor iz Karlovca. Tu smo bili na jednodnevnom izletu sa "Malim poletarcima" od prvoga do četvrtog razreda. Tu su se malo igrali, pa su šetali kroz šumu, također si išli pogledati što Izviđači rade -izviđači koji su se natjecali -. Nakon toga smo otišli do grada Karlovca, poigrali smo se po parkovima, kupili kestenje. Nakon zanimljivog obilaska grada Karlovca, vratili smo se u Donji Velemerić, pojeli fini grah i super se proveli i vratili se doma. Eto, ovaj jednodnevni izlet započeo je u 8,00 sati i trajao je sve do povratka u Trnsko u 18,00 sati.Još jedno ugodno druženje prije svega sa prirodom, pa onda i međusobno ostalo je u ugodnom sjećanju svih nas. Moram priznati za kraj, kako nikome nije nedostajao mobitel, playstecion  ili nešto slično.



Na kraju smo se zahvalili članovima Izviđačkog odreda N.B. Đebo iz Trnskog, na toplom gostoprimstvu, ali i na izdvojenom vremena za ovaj ugodan i zanimljiv razgovor. Sasvim smo sigurni kako je ovo tek jedan početak, plodonosnog dugoročnog odnosa, u kojem ćemo imati priliku izvještavati naše čitatelje o djelovanju i radu ovog zaista marljivog, stručnog i nagrađivanog Izviđačkog odreda. 

-









Korištene su fotografije sa oinbdebo.blog.hr/

Nema komentara:

Objavi komentar