.

srijeda, 21. listopada 2015.

Kako pohvaliti djecu

Mnogi se roditelji začude kad otkriju da se dobro smišljena pohvala pokazala kao djelotvornija strategija discipliniranja od kažnjavanja odmah nakon ispada. Slijedi nekoliko savjeta za sve roditelje.
1.   Hvalite s mjerom.

Jedan od najboljih načina da djecu naučite disciplini u ranim godinama života jest da hvalite njihovo ponašanje. Premalo pohvala u ranom djetinjstvu često dovodi do toga da dijete ima teškoća u razlikovanju dobrog od lošeg, kao i u stjecanju samopoštovanja. Isto tako, kako dijete odrasta, previše pohvala može utjecati na to da dijete očekuje pozornost i da ovisi o njoj kako bi se osjećalo vrijednim, što sprečava razvoj njegova vlastitog unutrašnjeg osjećaja za vrijednosti. Hvaljenje s mjerom ide ruku pod ruku s realnim očekivanjima ponašanja, s kojima se većina djece može nositi.

2.Hvalite konkretno, a ne općenito!

Bolje je reći: „Lijepo si složila čarape u ladicu.“ nego samo reći „Bravo!“.

3. Hvalite trud, a ne kvalitetu obavljena posla.

Kad dobiju konkretnu pohvalu, djeca su sklonija nastaviti se truditi. „Hvala ti što si s velikim trudom strugao boju sa stola.“ Činjenica da je nešto boje ipak ostalo ne spominje se u ovoj pohvali. Kada biste dodali ono „ali“… , sve što ste prije rekli izgubilo bi svoj pozitivan učinak.

4.   Kroz pohvale izrazite djetetove vrline.

„Tebi stvarno dobro ide crtanje. Sigurno znaš koje će se boje najbolje uklopiti u ovom crtežu.“ Riječi koje izaberete pokazuju vaše povjerenje u djetetove sposobnosti i često ga motiviraju da učini nešto čime će se ponositi.

5.U pohvalama izbjegavajte superlative, poput „najbolji“, „najpametniji“ ili „najljepša“!

Iako su to pozitivni pojmovi, ako ih često upotrebljavate, dijete može steći dojam da na njega činite pritisak i truditi se da bude „savršeno“ ili da ispunjava nerealna očekivanja, misleći da se to njega očekuje. Iako mnogi roditelji vjeruju da upotrebom superlativa jačaju dječje samopoštovanje , učinak je često upravo suprotan. Dijete kojem se stalno govori da je najbolje, cijelo vrijeme… a to je težak teret.

6.U pohvalama spomenite osobine kojima je dijete do neke mjere ovladalo, poput „kreativan“, „duhovit“, „koristan“, „ljubazan“ ili „iskren“.

Na primjer: „Cijenim to što si bio iskren i ispričao kako je prozor razbijen.“ Tako roditelj može usmjerivati dijete dok ono uči razlikovati dobro od lošeg, bez pritiska ili kritiziranja.

7. Ne uspoređujte djecu!

Izbjegavajte uspoređivanje djeteta s drugim djetetom, bilo to povoljno ili nepovoljno za dijete. Dajte mu do znanja da ga cijenite takvo kakvo je.


I za kraj, povremeno, i sami sebe pohvalite na glas. Pokažite svojoj djeci da se ponosite svojim dostignućima.

Nema komentara:

Objavi komentar