.

subota, 31. listopada 2015.

Kako jesti u restoranu

Nema razloga izbjegavati ručkove ili večere u restoranu. Naravno, treba znati što jedete. Zato je dobro unaprijed nazvati restoran i upitati ih kakva jela nude.



  • Kada s obitelji ili prijateljima izađete u restoran, poštujte sljedeća pravila: akoniste sigurni kakav je sastav ponuđenog jela, nemojte se sramiti pitati. To vrijedi i u slučaju da u jelovniku nije navedena veličina porcije
  • Potrudite se da pojedete porcije kakve biste pojeli kod kuće. U krivu ste ako mislite da morate pojesti sve do posljednjeg zalogaja kada ste za hranu već toliko platili. U nekim restoranima moguće je za manji novac naručiti manje porcije. Ako vam donesu veliku porciju, dio ponudite svojem društvu ili unaprijed odredite koliko ćete ostaviti da vam zapakiraju za ponijeti kući.
  • Zatražite da vam jelo pripreme bez velikih količina masti i soli.
  • Dajte prednost mesu i ribi koji su kuhani, pirjani, pečeni na žaru ili pripravljeni na pari umjesto da se odlučite za pržena jela. S pohanih jela (ako ste ih baš odabrali) odstranite krušne mrvice kako biste se riješili suvišne masti.
  • Zatražite da vam umak, kiselo vrhnje ili maslac posluže posebno, eventualno naručite jelo bez tih dodataka.
  • Zatražite drugi prilog: Umjesto pomfrita naručite kuhani krumpir ili dvostruku porciju povrća.
  • Naručujte niskokalorična jela (pirjanu ribu ili ribu na žaru umjesto pržene), iako ih nema na jelovniku.


Prijedlozi za zdravo kuhanje
Juhe ili umaci – iz temeljca se mast može odstraniti na dva načina: Iz toplog temeljca mast ćete odstraniti bijelim papirnatim ručnikom ili ostavite temeljac da se ohladi pa ćete joj lakše s površine odstraniti suvišak masti. Juhe i umake nemojte zgušnjavati zaprškom, nego koristite povrće usitnjeno mikserom ili pak kukuruzni ili krumpirov škrob.
Meso, ribe, perad – prije termičke obrade s mesa odstranite svu vidljivu mast. S peradi i ribe skinite kožu, barem vas neće privlačiti hruskava korica. Ako je moguće, meso, perad, ribe i povrće nemojte peći u fritezi. Ako se ne možete odreći prženih jela, maksimalno zagrijte mast na tavi kako bi je namirnice minimalno upile. Svježe pržene namirnice kratko potopite u vruću vodu ili masnoću posušite papirnatim ručnikom.
Teflonska tava može vam pomoći u snižavanju količine masti kod termičke obrade, na isti će vam način poslužiti pećnica na vrući zrak, mikrovalna pećnica, posuđe s čeličnim dnom ili površinom na koju se namirnice ne lijepe. Najbolje bi bilo da meso kuhate na pari ili pečete. Kod pečenja, meso i perad nemojte podlijevati iscijeđenom masti, radije koristite vino, limunov sok ili sok od rajčice.

Začini, začinsko bilje i drugi dodaci – Nikad na stol ne stavljajte soljenku. Izbjegavajte povrće konzervirano u slanoj otopini, masline i inćune. Kuhajte s manje soli. Da biste jelima dodali okus, koristite limunov sok, papar, češnjak, začine i začinsko bilje. Svježe začinsko bilje (peršin, vlasac, bosiljak, kadulja, ružmarin i drugi) jelima će dati izražajan okus i bez soljenja.

Nema komentara:

Objavi komentar