.

nedjelja, 25. listopada 2015.

Sinoćnja, Smotra " KUD - ovi Novom Zagrebu"


Sinićnja prepuna dvorana, Centra za kulturu Novu Zagreb pokazala je kako su organizatori ove prve  Smotre "KUD - ovi Novom Zagrebu" na pravom putu. Smotra je zamišljena bez natijecateljskog duha. Naime, kako doznajemo sinoćni skup KUD - ova sa djelovanjem u Novom Zagrebu, tek je želja vraćanja, ali i početka novih prekrasnih vremena - kada su se sva društva međusobno poznavala, posjećivala, družila ali i pomagala... 

Iako je interes bio daleko veći, večeras se okupilo, devet društava:
- KUD Orač, Demerje
- KUD Brezovica, Brezovica
- KUD Marija Jurić Zagorka, Sv. Klara
- PD Turopoljke, (Hrašće, Mala Mlaka, Lukavec,Odra)
- KUD Orač Mala Mlaka
- KUD Preslica, Blato
- KUD Sv. Ana, Obrež
- KPD Svata Klara, Sv. Klara
- KUD Mladost, Mala Mlaka


g. Josip Kirin, predsjednik KUD Brezovica

Kazao bih kako je ovakvo nešto prekrasno, druženje nas amatera, plesača, tamburaša itd cijelog Novog Zagreba. Takva druženje su prije postojala, pokojni g. Laslo dok je još bio ravnatelj, posle toga i g. Marić su poticali i podržavali druženja i nastupe KUD -ova Novog Zagreba u ovom prostoru, Centra za kulturu Novi Zagreb.

Evo, obnavlja se stara rekao bih tradicija. Iza nas je jedna prekrasna večer, za druženje, da se malo svi skupa po družimo, onako po domaći.

- Želite kazati, kako je ova večer, vratila lijepa sjećanja?

- Baš tako, no i mnogo više. Siguran sam kada bih počeo pričati, kao sve ne bi stalo u ovu vašu reportažu.

- Nadate li se i do godine isto ovakvom susretu, kojega ste i vi  začetnik?

- Siguran sam kako će se održati, bez obzira na sve očitije finaciske probleme, kroz koja prolazi sve veći broj KUD -ova, kako našeg Novog Zagrebe, ali i puno šire. Entuzijazam postoji, ali i ono što je najvažnije i ljudskog potencijala ima tako da ne dvojim, kako će se ova manifestacija uskoro pretvoriti u nešto tradicionalno, drago - svakom  članu bilo kojeg KUD-a u Novom Zagrebu.



gđa. Mirna Marović predsjednica KUD  Mladost 
Sinoćnja Smotra je ustvari organizirana na inicijativu KUD -a Mladost, Odra. Nekada je ova kuća, Centar za kulturu Novi Zagreb, nama služio kao kuća u kojoj smo se okupljali, gdje smo održavali smotre i gdje smo se upoznavali međusobno. 

Na žalost današnja situacija je takva, da se međusobno ne pozna velika većina društava, ali ni njihovih članova, pa čak ni upravni odbori. 

Kako bi to na neki način uspjeli realizirati ideju, kako bi se svi na ovaj načini okupljali i upoznali, organizirali smo ovakvu jednu večer.

Ova večer je napravljena na način da je svako društvo imalo neki svoj "zadatak", koji je izvršilo. Zaista nam je drago da smo svi skupa uspjeli u svom naumu i da smo pokazali kako možemo i na ovakav način funkcionirati na opću radost svih nas članova KUD -ova Novog Zagreba.

Sasvim sam sigurna, kako ćemo i na godinu uspjeti organizirati ovakvu večer sa još više sudionika. Želja nam je da se društva Novog Zagreba druže i povezuju i upoznaju. Da ponovno u stvari postanu jedno i da dišu za jedno, jer međusobnim razgovorom i djelovanjem možemo rješavati i probleme ali i činiti lijepe stvari i događanja.



gđa. Katica Šafranić, tajnica Pjevačkog Društva
Turopoljke

Svaka čast organizatorima. Zahvaljujemo na ideji i na realizaciji. Sigurni smo kako će već na godinu ovdje biti daleko veći broj KUD -ova, također sa željom i ciljem da se međusobno bolje upoznamo i komuniciramo, jer među lokalnim društvima, gotovo nema nikakvog kontakta.

Ovo je prava prilika da se ovako, barem povremeno susretnemo, razmijenimo iskustva, upoznamo i na kraju krajeva i da pomognemo jedni drugima u onome u čemu možemo.
- Zadovoljni ste svojim nastupom?

- Ma to je najmanje važno. Mogu priznati kako mi je večeras duša bila puna, naime osjetila se volja i želja za ovakvim događajem svih sudionika, a dvorana je bila ispunjena  do posljednjeg mjesta, što baš i nije bilo često vidjeti za vrijeme ovakvih događanja.

- Planirate li sudjelovati i slijedeće godine?

- O, kako ne?! Pa naravno, no iskreno mislim kako će nas već na godinu biti puno, puno više...mislim na broj KUD - ova. Još jedanput, zahvaljujem realizatorima ove zajedničke prekrasne ideje!



Program je bio dosta zanimljiv i raznolik. Gotovo su svi KUD-ovi, svojim neposrednošću i iksrenošću izmamili spontani pljesak publike, a poneki gotovo zaveli publiku da i sama započne plesati.





Klikni na fotografiju kako bi je povaćao!














Mišljenja smo, kako ova manifestacija zaslužuje širu društvenu podršku, prije svega finacijsku, ali i ostale. Naime, na ovoj smoti smo mogli svjedočiti na desetke i desetke zadovoljne i rasplesane djece, koja svoje slobodno vrijeme koristi na probe, u kojima uz ples i pjevanje uče i ono mnogo vrijednije, kulturu stvaralaštva naših pređa, ali vrijednosti i kvalitetne zakonitosti ljudskih odnosa.

Nema komentara:

Objavi komentar