.

četvrtak, 27. kolovoza 2015.

Neka od pravila za darivanje

Nije ukusno darovano dalje poklanjati. Darovi moraju biti u skladu s vašim mogućnostima. Ako je dar previše skupocjen, darovani će se neugodno osjećati, a nastaje i problem revanša. Pretjerano skup poklon, donesen domaćici prilikom nekog poziva, umanjit će poklone drugih, koji su možda slabijih materijalnih mogućnosti.
Dar ne mora biti skup, ali mora služiti nekoj svrsi i biti ukusan. Stranim ljudima se ne smiju darivati čarape, cipele, rublje i sl. Izuzetak su najuža rodbina ili najintimniji prijatelji. Ne kupujte kič jer je to dokaz lošeg ukusa.
Kupujte poklone tako kao da ih kupujete za sebe. Ako ne znate što biste nekome poklonili, darujte cvijeće i nećete nikada pogriješiti. Ako kupujete knjigu ili cd, raspitajte se prije da li je vaš prijatelj već nema. U knjigu koju darujete upišite na prvoj unutarnjoj strani datum, koju ljubaznu riječ i potpišite se. Isto se tako možete potpisati na omotnicu cd-a/dvd-a. Poklon mora biti lijepo umotan i aranžiran, a cijena uklonjena.
Čim poklon primite, morate ga pred darovateljem odmotati; pogledati i izraziti svoju radost. Ako vam netko, za koga znate da je siromašan, donese cvijeće ili poklon, ljubazno se zahvalite, ali nemojte nikada reći: “Niste trebali donijeti” , ili još gore, “Zašto ste se trošili” itd. Kada primite cvijeće, odmah ga razvežite i stavite u vazu s vodom. Cvijeće je dobro poslati prije nego što dođete u goste, da bi ga domaćica bez nervoze mogla rasporediti u vaze. Običaj je da se daruje neparan broj cvjetova. Nikad nećete pogriješiti ako donesete samo jednu ružu. Ne darujte nikad umjetno cvijeće, premda je danas kao dekoracija u stanu moderno, ali ne kao poklon.

Ako ste među prijateljima donijeli samo za jednog od njih dar s puta, nemojte ga predati pred drugima jer ćete ih time ražalostiti. Ako netko od prijatelja u vašoj prisutnosti nešto poželi, zapamtite to i ako je moguće, prvom prilikom ispunite. Male pažnje održavaju velika prijateljstva. Ako vam se dar možda ne sviđa, ne smijete to darovatelju pokazati, jer on je sigurno imao dobru namjeru, a i to je već dar.

Nema komentara:

Objavi komentar