.

petak, 28. kolovoza 2015.

Lanište, naselje gdje ti je sve na dohvat ruke

Lanište - Srdačan pozdrav g. Petrić. Kada smo se pripremali za ovaj naš razgovor, mogli čuli smo od mnogih mještana Laništa, kako doista brinete o naselju. Mnogi su nam kazali, kako vam ne može ništa promaknuti, čak ni one male sitnice (ispražnjene kante za otpatke...)  Čuli smo čak, kako svoj dan, obavezno završavate večernjim obilaskom cijelog naselja Lanište. 

- Dobro nam došli! Zaista mi je drago da ste mi pružili priliku prije svega ugostiti vas u ime cijelog našeg naselja Lanište, ali i priliku da vas malo detaljnije i upoznam sa njim. Ovo što ste čuli o mom odnosu prema ulozi predsjednika Vijeća Mjesnog odbora Lanište, vjerovatno je u nekim stvarima malo i pretjerano, no priznati ću vam ovako javno, kako zaista ne idem na večernji počinak a da ne obiđem naše Lanište. Dodao bih, za one koji ne znaju puno o našem Laništu. Naime, naše Lanište doista nije veliko naselje, a u šali volim kazati - kada bih iz moga dnevnog boravka potegnuo krak šestara od 100 metara, začas bih okružio cijelo naselje Lanište!

- g. Petrić, kažite nam kakva je situacija u vašem naselju sa komunalnom infrastrukturom (voda, odvodnja, plin, ulice...).

- Zahvaljujem na pitanju, no tu zaista ne vidim probleme. Vjerovatno je to zato što je naše naselje doista, rekao bih - mlado. Počelo se graditi početkom 2000. godine, iako je sam početak, započeo daleko prije, negdje pred sam početak Domovinskog rata. Ovaj dio naselja izgrađen je suvremeno, po modernim standardima, no i tu su se potkrale neke pogreške, tako recimo u jednom dijelu zgrada nije učinjena etižaciju, tako da je u tim spomenutim zgradama još uvijek "zajednička" voda, plin.. sada imamo problema sa kalorimetrima, razdjelnicima.. Naime, sada to treba instalirati, a to ipak iziskuje odreženi novac.

U glavnom, eto to su naši problemi sa infrastukturom. Što se tiče infrastrukture, mišljenja sam kako perdnjačimo u odnosu na naka naselja. Naselje je dosta očuvano.

- Dakle, zadovoljni ste i kvalitetom ulica, asfalta ?

- Da dobro ste me podsjetili. U principu smo zadovoljni, no doista je došlo vrijeme i za neke ulice da ih preasfaltiramo i uredimo nogostup to smo učinili ovu godinu ispred Lanište k. b. 10,12, 16.. (to su prve zgrade , useljene 1990/ 91. godine) . Naime nakon dvadeset godina ekspoloatacije, došlo je vrijeme da obnovimo kolnik i dio nogostupa. Isto smo učinili i sa ulicom koja razgraničava naše Lanište sa naseljem Remetinec. Planirali smo zajedno sa naseljem Remetinec kroz - Plan malih komunalnih akcija, to realizirati slijedeće godine, no uspjeli smo to riješiti već ove godine i to sredstvima Grada. Eto, ovim radovima, mislim kako smo riješili one najvažnije stvari, te tako ne vidim potrebu za takvim čime u slijedećim godinama, osim, naravno nekih sitnih popravaka ...

- Kako ste zadovoljni prometnom signalizacijom, sigurnosti u prometu.

- Naselje je regulirano prometnim znakovima i uspornicima. Moram priznati, kako su sva raskrižja propisno oboljžena "zebrama" tako da je zaista uloženo dosta truda u sigurnost djece na putu u školu ili roditelja i djece u dječiji vrtić. Kako sam primjetio, za vrijeme zime, kada padne snijeg tada uspornici zadaju malo briga vozačima ralica. Često puta pokoji "nastrada" no kada nazovemo tvrtku - Zagrebačke ceste, ubrzo dođu pa ih zamjene i sve dude kao prije.



g. Danijela
Kupili smo stan prije nekoliko godina ovdje u Laništu. Privuklo nas je tada mir i tišina naselje, te blizina samog centra grada, i dobra prometna povezanost, ne mislim tu samo na autobus i tramvaj već i  na cestovnu povezanost.

Ono čime sam nezadovoljna, je svakako nepostojanje dodatnih društvenih sadržaja, pa ako ih i ima oni se svode na nogomet, karate i sl. Sve nešto agresivno. Naime, ne postoji knjižnica, pa i neki prostor gdje bi se mogla održati neka predstava itd. Kažu kako nema prostora, i nešto se dogovaraju o prostoru kod nas u zgradi. Radi se o cca 800 metara kvadratnih. 

Kada smo trebali djecu upisati u vrtić nismo mogli jer nismo odmah bili zaposleni. Sada vodimo djecu u vrtić u Horvaćanksu ulicu, gdje će i krenuti u školu, jer mislim da je kvalitetnija nego naša u naselju. 



- Sada ste spomenuli školu, dječji vrtić, dječja igrališta, kako tu stoje stvari?

- Krenuti ću od nekih sutnijih detalja pa onda prema krupnijima. Ovu godinu samo inicirali kao Vijeće Mjesnog odbora Lanište, izmjenu drvenih dijelova na javnim klupama u svim parkovima i dječijim igralištima, kojih doista imamo dota u našem naselju. Vremenom su one stare drvene daske dosta dotrajale, pa smo uvidjeli kako je vrijem za zamjenu. Zamjenjene su i u krugu škole.  

Kada smo kod škole, želio bih istaknuti, kako smo pomogli i školi. Naime ako niste znali, naša škola upravo ide u rekonstrukciju WC, gdje će se izgraditi jedan novi dio, prilagođen djeci sa posebnim potrebama. Na žalost i ova gradnja se izvodi na dosta čudan način. Naime sa radovima se započelo ovih dana, tako da će djeca uz to što će biti uskraćena za dio sanitarnog prostora, još k tome pretiti nastavu uz zvukove majstora i njihovog alata. Zar se nije moglo započeti prije sa radovima i završiti ih na vrijeme te pokazati , napokon kako cijenimo našu djecu i novčana sredstva koja za njih odvajamo svi mi ali i njihovi roditelji.

- Sada nas malo zbunjujete g Petrić, naime ljudi u želji kako bi nam bilo svima bolje , sredstva od - malih komunalnih akcija - usmjeravaju , npr. na obnovu stolarije u dječjem vrtiću. Tu se sada postavlja pitanje - pa nisu Vijeća Mjesnih odbora, vlasnici, vrtića, škola da bi mogli i morali investirati u njihovo održavanje. Doista je ne primjereno, da ta ista Vijeća Mjesnih odbora, od svojih i onako premalih sredstava (na koja često puta ni sami ne mogu ni utjecati, o svojim potrebama) finaciraju škole, vrtiće itd.. Dok s druge strane imamo Ministarstva sa njihovim budžetima ? Kuda idu njihova sredstva, ako ne i u održavanje škola, vrtića i dr. Naime , totalno je nejasno, kako sredstva pojedinih Ministarstava završavaju u "Planovima malih komunalnih akcija", pojedinih Vijeća Mjesnih odbora?  Ako tome nije tako, zbog čega se ta ista sredstva prikazuju u proračunu Vijeća Gradske četvrti ? Zbog čega se pokazuju u -Planovima malih komunalnih akcija - Vijeća mjesnih odbora, a ne idu direktno na žiroračun škola, vrtića i dr.

- Slažem se sa vašom konstatacijom. Mi smo to isto upitali i ministarstva ali na žalost još do sada nismo dobili odgovor. Mi smo također, u našem vrtiću investirali izgradnju nadstrešnice (sjenicu), jer djece jednostavno nisu mogla biti vani na suncu nakon 11,00 sati zajedno sa "tetama" bez ikakvog hlada okolo vrtića.

Ove godine je, također iz - Plana malih akcija - otišlo negdje oko 300 000,00 kn za našu školu. Naime, na školsko igradilšte je postavljeno nova  - futsal - mali nogomet - podloga. Ubrzo nakon samog postavljanja, vandali su tu podlogu uništili. Sve je prijavljeno policiji, no policija nije pronašla izvršitelje sve do današenjeg dana. Kako bi popravili uništeno, ponovno je uloženo negdje oko 87,000,00 kn. Ovdje želim istaknuti, kako se kod naše škole upravo izgrađuje hortikultularni vrt, za djecu sa posebnim potrebama. Htio bih vas podsjetiti kako je naša škola, za sada jedina škola u Novom Zagrebu za djecu sa posebnim potrebama.

Kada smo kod teme dječjih igrališta, želio bih kazati, kako nas je (sve predsjednike Vijeća Mjesnih odbora i predsjednike Gradskih četvrti) prije mjesec i pol dana pozvao u goste , naš Gradonačelnik. Tema sastanka je bila -Dječja igrališta i parkovi. Na tom sastanku je pokazao deset (10), zaista (da ne povjeruješ da toga još ima u našem Gradu!) loših dječjih parkova i igrališta. Također su na tom sastanku pokazani primjeri i desetak suvremenih dječjih igrališta i parkova. Kroz razgovor su se spomenuli i domari škola, gdje je Gradonačelnik, vidno nezadovoljan radom domara (koji također utječu na kvalitetu održavanja školskih dječjih igrališta , ali i samih škola) kazao: "Ukoliko ravnatelji neće mijenjati domare, tada ćemo mi mijenjati ravnatelje!" 

Ovaj sastanak na nivou Grada, ponovno nam je potvrdio i uvjerio nas, kako je naše naselje pri samom vrhu opremljenosti i uređenosti, što dječjih parkova, odnosno igrališta.



g. Božo
Moram priznati kako sam malo zbunjen (vjerovatno jer nemam dosta informacija, a ne znam gdje ih pronaći?)  zašto se ništa ne redi po pitanju pravog nogometnog igralište na lokaciji N.K. Gavran ili na lokaciji ispred Hotele I. Zemljšte je tu, kako vidim volje odnosno entuzijasta (igrača i trenera) ima, a igrališta nema uz dvije (2) moguće lokacije?

Što se pak tiče što bih pohvalio u našem naselju Lanište, je prije svega, prekrasno uređena dječja igrališta, puno zelenila, blizina vrtića i same škole. Nadalje ne bih želio ne spomenuti dobru "poziciju" u odnosu na cijeli grad i možda da spomenem, iako nisam od nekog shoppinga, kako su nam trgovački centri zaista na dohvat ruke.



Vrijedi istaknuti kako svaka naša zgrada (a zgrade su građene  u kvadratnom obliku slova u) ima svoje igralište. Jedina zgrada koja to nema je  zgrada (preko puta, jednog trgovačkog centra) naime ta zgrada je za razliku od ostalih, u poziciji kako su vlasnici stanova i vlasnici zemlje na kojoj se nalazi zgrada. Kako je to privatno vlasništvo, Grad nije u mogućnosti investirati  u privatno dječje igralište.

Veliki napori Vijeća Mjesnog odbora su usmjereni u proširenje zelenih površina u naselju, te  podizanju spomenika Hrvatskog branitelja. Ta napori traju dugi niz godina. Sve to ide nekako sporo, pa smo čak posumnjali u iskrene želje mjerodavnih. Za sada se nitko od odgovornih nije izjasnio protivno, no nas također muči jedan drugi problem  a to je izgradnja - Društvenog centra. 

Naime, sami mještani Laništa su izjasnili protiv izgradnje Društvenog centra, također je i Vijeće Gradske četvrti Novi Zagreb / zapad , zajedno sa Vijećem Mjesnog odbora Lanište izrazilo negativan stav. Uz sve već poznate pozicije, idejni začetnici odnosno investitor (navodno - Baptistička crkva, koja ovdje ima ambicije izgraditi svoj centar za ovaj dio europe) kako vidimo iz javnih glasila ne odustaje od svoje ideje. Izgradnjom tako ogromnog objekta (iz nezvaničnih izvora pak, saznajemo, kako se radi o stotinjak soba, budućeg hostela, te nekoliko kongresnih dvorana te pratećeg sadržaja...) došlo bi do fizičkog - ne prirodnog- dijeljenje naselja (na dva dijela!) sa jednom vrlo dinamičnom i prometnom ulicom, koja bi uvelike ugrozila sadašnju prometnu sigurnost djece, roditelje ali i ostalih mještana na putu do škole,vrtića i tramvajskih stanica. Naravno, samim time bi se uništio i veliki dio zelenih površina,koje pripadaju ovoj našoj urbanoj cjelini. 

Vidjeti ćemo što će se sve dogoditi, na kraju - tu smo, pa ćemo i preko vašeg portala Rotor izvještavati mještane o svemu što će se događati u vezi ove , za nas mještane našeg Laništa - doista loše ideje.

- g. predsjedniče, kada smo već dotaknuli temu prostora, možete li nam reći sa koliko društvenog prostora trenutno raspolaže vaše naselje?

-  Trenutno naše naselje rapolaže sa društvenim prostorom nešto većim od cca 100 metara kvadratnih. Taj prostor uglavnom koriste naše udruge,klubovi, društva i političke stranke.

- g. Petrić, koje sve udruge, društva, klubovi  djeluju u vašem naselju Lanište?

- U naselju djeluje Nogometni klub - Gavran (no,on na žalost zbog imovinsko pravnih pitanja još nema svoje igralište, pa svoje utakmice igra na žalost još uvijek  u gostima kod drugih klubova.) Djeluje Udruga - Branitelj, Udruga - Građana Lanište, Udruga - Njegovateljice, te Umjetnička Udruga Staccato. Moram priznati, kako površina naših društvenih prostorija ni izbliza ne zadovoljavaju sve potrebe koje se odvijaju ili koje će se odvijati u našem naselju. Nikako ne možemo stati uz rame nekih drugih naselja koja imaju daleko veće društvene prostore bilo to kroz Društvene domove ili pak Vatrogasne domove. Ono što želim još jedan puta naglasiti, a to je kako nam se pod krinkom Društvenog doma želi podvaliti "kukavičje jaje" nekih drugih sadržaja ali i interesa, koji zasigurno nisu u interesu nas samih mještana Laništa - na to sigurno nećemo pristati, te smo sprmeni održati i zbor građana kako bi svi mještani mogli i imali priliku izraziti i javno svoje mišljenje.

- I za završetak ovog našeg prije svega zanimljivog razgovora, dok svi bruje o ekologiji, molimo vas da nam kažete svoja dosadašnja iskustva sa "zelenim otocima" u vašem naselju.

- Moram priznati, kako su naša iskustva pozitivna. Imamo dovoljan broj postavljenih "zelenih otoka"  i mislim kako su dobro raspoređena kako bi zadovoljili potrebe cijelog naselja. Možda u nekim drugim naseljima i nije tako. Često puta znam čuti, kako ljudi nisu zadovoljni - recimo rasvjetom, pregori žarulja ili više njih pa se žale. Ja, prvo što učinim, upitam te iste, da li ste zvali Elektu, odnosno koncesionara koji je zadužen za održavanje. Isto tako uradim, ako vidim da su kontejneri na zelenim otocima pretrpani. Kada nazovem, nikada se nije dogodilo da te tvrtke nisu izašle na teren i otklonile postojeći problem. Kao što ste rekli, u početku ovog našeg razgovora, da ste čuli, kako meni nije teško obići cijelo naselje barem jedan puta dnevno i provjeriti što se sve događa i da li je sve u redu. Da to je istina.

G. Petrić zahvaljujemo vam na doista zanimljivom razgovoru. Moramo priznati kako smo u razgovoru sa vama saznali mnogo toga novoga o naselju Lanište. Sigurni smo kako ste i vi svjesni kako je ovo tek početak naše dugoročne suradnje u informiranju Novozagrebačke javnosti o životu naselja, te udruga, klubova, društava, podružnica koja u njima djeluju. 

Želimo vam, da vaše naselje i dalje ide pravcem modernog i suvremenog naselja kako bi ostvarilo što ugodnije i sigurnije uvjete lijepog obiteljskog življenja. 






Nema komentara:

Objavi komentar