.

petak, 28. kolovoza 2015.

Kako štedjeti novac

Mnogi imaju mišljenje da je za štednju potrebno imati puno novaca, koji je naravno viška, no to je daleko od istine. Za svakog čovjeka je najbitnije da počne štedjeti što prije, te da u štednji bude uporan, te da svaki mjesec odvaja onoliko koliko može, pa makar to bilo minimalno. I danas bi vam svaka ušteđena lipa dobro došla, pa ne znači da vam i u budućnosti neće trebati. U nastavku vam donosimo par savjeta kako štedjeti.

Bilo bi dobro kada bi svaki mjesec vodili evidenciju o svojim mjesečnim troškovima. Na taj način ćete uvidjeti koliko novaca u mjesecu ste potrošili na neke stvari koje vam uopće nisu bile potrebne, te koliko novaca možete odvojiti svaki mjesec kako bi štedjeli.
U štednju uključite cijelu obitelj. Kada štedi cijela obitelj i kada se napravi plan, svaki član obitelji se lakše pridržava plana štednje, te se svi više trude i podupiru jedni druge.
Odredite si male ciljeve za početak, pa kada ih postignete krenite na druge. Na taj način ćete biti puno sretniji i još više ćete biti u mogućnosti štedjeti, jer će vas uspješno ostvarena prva štednja pogurnuti naprijed i pomoći vam da uspijete i u drugoj štednji koju ste si zadali.
Najvažnije je da si prije štednje postavite jasne ciljeve. Ukoliko ste primjerice željeli uštedjeti za renoviranje stana i to ste uspjeli bez bankovnog kredita, biti ćete toliko ponosi na sebe, da ćete drugi puta još više štedjeti. Zadavanjem jasnog i čvrstog cilja, će vas svakodnevno gurati da štedite novac, a ne da odustanete nakon par dana štednje.
Sigurno ćete štedjeti više, ukoliko napravite svoj plan štednje. Pišite na papir svoje prihode i izdatke, te upisujte i koliko ste koji dan ili mjesec uštedjeli. Na taj način vođenja evidencija, ćete puno više i brže uštedjeti novac.

Koliko god se činilo teško napraviti plan štednje, zapravo nije i vrlo je bitno da budete ustrajni, jer je ustrajnost teža strana štednje. Pokušajte se oduprijeti novcu koji stavljate na štednju i pričekajte vrijeme kada ćete uživate u njihovim plodovima.

Nema komentara:

Objavi komentar