.

nedjelja, 30. kolovoza 2015.

Kako se odviknuti , navike kupavanja

Siget - Većina nas ima hrpu nepotrebnih stvari, počevši od majice koju smo kupili, a nikad nismo obukli pa do sitnih ukrasnih stvarčica kojima nismo mogli odoljeti, a zapravo nam skupljaju prašinu u kutu sobe. I tako jedna po jedna stvar, a stanje u novčaniku je sve alarmantnije. Još pola mjeseca do plaće…

Da bismo to izbjegli, potrebno je racionalizirati troškove! Dobro bi bilo imati bilježnicu u koju pišemo sve tekuće troškove te u kojoj ćemo okvirno izračunati koliko će nam za to trebati novca. Npr. možemo znati da ćemo sljedeći mjesec morati platiti račune, posjetiti zubara, ošišati se, kupiti novu jaknu.
Nakon toga izračunamo što je od toga fiksno, a na koje cijene možemo utjecati. Račun od struje ne možemo promijeniti, ali cijenu frizera i jakne možemo jer možemo koristiti popuste koje nude razni frizerski saloni i dućani. Na taj način se može uštedjeti i do nekoliko stotina kuna.
Druga stvar, moramo stvoriti “imunitet” prema nepotrebnome! Svaki dan ćemo vidjeti nešto lijepo, lijepu posudicu, šalicu, cipele, ali treba li nam to zaista? Ako se prepustimo, svaki dan ćemo kupovati nešto, a to baš i nema nekog smisla. Stoga, treba dvaput razmisliti prije kupovanja bilo čega osim onoga nužnoga.
Sjetimo se da će nam tih par sitnica koje su nam upale u oko poremetiti cijeli mjesečni proračun, te da si nećemo moći priuštiti nešto što nam je više na listi prioriteta. A je li jedna lijepa zdjelica vrijedna toga? Bit će još ljepših zdjelica i kad mi budemo imali viška u novčaniku pa kad ćemo je moći bezbrižno kupiti, ne samo nju, nego i cijeli set tanjura uz nju!
Isto tako, ako već znamo da smo skloni nepotrebnom razbacivanju novca, jednostavno nemojmo razgledavati dućane i ići u šoping centre, ukoliko zaista ništa ne trebamo. Slobodno vrijeme možemo provesti i na drukčije načine, npr. čitajući dobru knjigu, u šetnji prirodom ili rekreacijom u vidu brzog hodanja, bicikliranja ili trčanja. Isto tako možemo otići u kino, kazalište s nekom dragom osobom i pritom se lijepo provesti i nešto novo naučiti, a i podružiti se sa svojom pratnjom. To je primjer ugodno i korisno potrošenog novca!
Dobar je način i da ne nosimo sav novac sa sobom pri svakom izlasku iz kuće, ia sto vrijedi i za kreditnu karticu. Ako ih ostavimo kod kuće i odnesemo samo svotu koju smo predvidjeli potrošiti taj dan, sigurno nećemo za svaku stvar koja nam se svidi trčati kući pa se vraćati u dućan po nju. Tako će nas proći volja za većinu stvarčica koje bismo bez razmišljanja kupili da smo imali novca u trenutku kad smo ih ugledali.

S obzirom da blagdansko vrijeme dolazi, te da će nas to poticati na dodatnu potrošnju i nepromišljeno kupovanje, da bismo izbjegli bankrot i kukanje nakon što blagdanska groznica prođe, dobro će doći ovih par savjeta za prvu pomoć!

Nema komentara:

Objavi komentar