.

petak, 31. srpnja 2015.

Sve o rajčici ...

Autor: Coolinarka.com

Iako su joj stabljika i listovi otrovni, plodovi rajčica spadaju u najjestivije povrće. Svježa ili konzervirana rajčica priprema se kao juha, umak, sastavni je dio salata, kombinira se s tjesteninom, rižom, povrćem, mesnim jelima ili ribom.

Opis i podrijetlo

Rajčica je povrtna jednogodišnja biljka s crvenim sočnim plodovima koji imaju neobičnu poziciju između povrća i voća. Ova korisna i nadasve hranjiva namirnica Europi nije bila poznata sve do otkrića Amerike, a prenijeli su je u 15. stoljeću Španjolci iz Perua.

Ljekovitost

Rajčica ne sadrži oksalnu kiselinu, pa u njoj mogu uživati i oboljeli od reume i upale zglobova. Ona povećava i izlučivanje vode iz organizma, dobro djeluje na srce i krvotok, regulira probavu i snizuje krvni tlak. Bogata je pektinima i mnogim organskim kiselinama koje potiču tek, aktiviraju probavne procese i sprječavaju negativno djelovanje bakterija.

Likopen ima najjače antioksidativno djelovanje od svih karotenoida prisutnih u namirnicama, dvostruko snažnije od beta-karotena i deset puta snažnije od alfa-tokoferola u neutraliziranju slobodnih radikala.

Nekoliko objavljenih epidemioloških studija pokazuje vezu između prehrane bogate rajčicom i pojave nekih oblika karcinoma i kardiovaskularnih oboljenja. Smanjenje rizika oboljenja od karcinoma od 35% povezano je s konzumiranjem 10 ili više serviranja proizvoda rajčice tjedno. Likopen u proizvodima rajčice ima mnogo veću iskoristivost nego u svježoj rajčici uz prisustvo masti, primjenu topline te količinu i prisustvo drugih karotenoida poput beta -karotena.

Kupovanje i čuvanje

Rajčica se uzgaja u cijeloj Hrvatskoj, a boja plodova može varirati od crvene, žute, ružičaste do narančaste. Rajčice sazrele u sezoni - ljeti, ukusnije su od kultiviranih rajčica u staklenicima koje rastu tijekom cijele godine. 

Pri kupnji rajčica valja paziti da plodovi budu čisti, zdravi, cijeli, bez napuklina i mrlja. Plodovi ne smiju biti prezreli, no ako su zeleno-žuto-crveni, mogu se konzumirati. Zreli se plodovi čuvaju u hladnjaku nekoliko dana, a nezreli na sobnoj temperaturi ili čak na suncu kako bi se pospješilo njihovo dozrijevanje. 

Rajčice se konzerviraju smrzavanjem, pasteriziraju cijeli plodovi bez kožica u limenkama, pasirane u tetrabriku, u obliku koncentrata ili kao sok.

Nema komentara:

Objavi komentar